Oidentifierat

Hejsan!
Eftersom jag känner mig bättre och led av viss tristess tidigare idag så målade jag ett otroligt odefinierat djur.


Som sagt... det ser väldigt mysko ut och det är massor av fel som jag inte tänker rabbla upp. För jag har lärt mig att om man börjar berätta felen på teckningen så är risken mycket större att folk märker dem ;)

Kram


Bättre

hejsan!
Idag känner jag mig mycket bättre men eftersom jag bara låg i sängen hela gårdagen iprincip så blir det ingen skola för min del.
Äsch, jag orkar inte blogga idag.

Kram 


Sjuk

Hej, jag är sjuk. Hejdå.

Prioriteringar

Här kommer en lista över vad som prioriteras i nuläget, vi kör 30 punkter (ni är självfallet mycket intresserade):
1. Kursprov i engelska imorgon
2. Redovisning av fotoprojekt imorgon
3. Svenska debattartikel, inne så snart som möjligt
4. Biologiprov på tisdag
5 - 29. Andra saker i skolan
30. Fritid.

Hurra för skolan...

Tre små ord

Jag borde plugga.

Titta, tre mycket givande ord som förklarar hela mitt liv i nuläget. Tänk så uttömnade vissa svar kan bli.

Kram

Lönlöst till tusen

Hejsan!
Idag har det egentligen hänt en del men inget som är direkt värt att blogga om. Så egentligen slösar ni bort er tid med att läsa detta inlägg. Bara en snabb förvarning. Annars brukar jag till allas stora glädje (eller fötret beroende på hur man ser på saken :P) meddela i slutet att ni läst helt i onödan.
Jag satt länge och vägde mellan vad ni helst skulle vilja se, en bild på fantastiskt underhållande trigonometriska ekvationer eller en bild med en Nordman-låttext. Kom fram till det sist nämnda :P


Och om man bortser ifrån det faktum att sisådär 1/10 av texten går att tyda så blev ni väl otroligt lyckliga av denna bild? ;)

Äsch, jag dissar bloggandet för ikväll och sätter mig med näsan i matteboken igen istället. Eller så lägger jag mig tidigt och fortsätter läsa Sandor slash Ida för andra (eventuellt tredje) gången.

kram på er.

Vårpromenad

Hejsan!
Idag gick jag och Ulrika en sabla lång promenad på över 2 timmar. Blev en del acceptabla bilder iaf.


Kram

Revansch?

Hejsan!
 Marie hade krävt att få revansch i TP eftersom hon förlorade sist vi spelade. Detta ledde till att vi roade oss med tre timmars sällskapsspel igår. Mycket trevligt! :) Dock fick hon inte revansch, snarare tvärtom eftersom jag lyckades vinna både i TP, När och Fjärran, Planet Earth och Geni. Dock kan väl tilläggas att det allra mesta var tur. Vi är väldigt lika och det handlar oftast bara om ett fåtal frågor och hur mycket tur man har. Vi är även båda rörande överens om att det viktigaste inte är att vinna. Det man minns i efterhand är ju knappast vem som vann utan det är ju allt man skrattat och haft roligt åt under spelets gång.
Jag svarade "Astrid Lindgren" på allt jag inte kunde (vilket ledde till en hel del skratt när det absolut inte passade att svara Astrid Lindgren). Det mest komiska var väl när jag inte hade en aning, svarade "Astrid Lindgren" och det visade sig vara rätt, haha.
Här kommer lite bilder ifrån eftermiddagen iaf. En bild ifrån varje spel.Kram

Summan av tavelramsfösök

Hejsan!
Det verkar inte riktigt vara min dag idag. Jag hade just skrivit ett väldigt långt inlägg om hur det gick när jag försökte byta ut en teckning mot en annan i en av ramarna fast jag råkade trycka på en knapp på datormusen så att jag gick bakåt ett steg, vilket självfallet resulterade i att allt var borta och jag måste skriva om det igen. Hurra...
I alla fall. Jag gjorde nyss ett tappert försök att rama in av mina teckningar. Jag har en hel del tavlor jag själv målat på väggarna i mitt rum så det enda jag jag behövde göra var att byta ut den som satt i ramen... trodde jag.  Det gick väl inte riktigt som planerat. Jag hade tillråga på allt även målat naglarna röda precis innan. Jag ska försöka summera resultatet för er:
- Det är ett märke efter ett häftstift i plastskivan som sitter framför teckningen (ingen kommentar, tror inte jag ska ge mig på en invecklad förklaring gällande hur det gick till).
- Det är fortfarande samma tavla som hänger där, det att den är något mer sne
- Mitt nagellack är helt försört
- Jag har förstått varför man inte ska använda häftapparat när man försöker ordna en hänganordning till en tavla, i alla fall inte om man råkar vara smurvelmurvelsmurf
- Teckningen jag egentligen skulle hänga upp har ett rött märke av nagellack i ena hörnet
- Jag har slösat massor av tid som jag kunde använt att plugga.

Påminn mig om att jag ska hålla mig borta från tavelramar den närmaste tiden.

Kram

Meningslöst är bara förnamnet

Hejsan!
Vädret hade totalfnatt även igår. Ett tag var det snö, hagel och regn samtidigt. Underbart, absolut.
 Igårkväll hade jag en fantastiskt bra idé gällande vad detta inlägg skulle handla om. Tyvärr har jag hunnit förtränga den förträffligt goda idén medans jag sov.

Tycker lite synd om min blogg, den får färre och färre besökare. De senaste dagarna har det legat någonstans mellan 4 och 8. Min stackars blogg måste känna sig förfärligt deppig, åtminstone såg statstiken ut att vara lite nere (min mysko humor i ett nötskal).

Nåja, jag får se om min otroligt fantastiska idé visar sig igen eller om den flaxat iväg helt och nu befinner sig i Oslo föreslagsvis.

Kram

Vädergudarnas kalas

Hejsan!
 Vädergudarna tycks ha haft en rolig dag. Det har varit en salig blandning av sol, regn, hagel och snöblandat (!) idag. Tror bestämt att de har någon typ av barnkalas där uppe ;) Kan inte jag få bli bjuden nästa gång? Jag vill gärna skicka ner lite blixtar här och där på jorden (dock bara snälla blixtar, sådana som inte skadar, ni kan uppfinna det när ni ändå håller på :P) Dessutom hade jag fått chansen roa mig med det faktum att jag kunnat avgöra vädret, vilken makt. Enda problemet är att jag har hört att vädergudarna inte finns? Hur ska jag få kunna komma på barnkalas när någon liten vindpust fyller 4 år och leker hela havet stormar? Dagens näst största fråga. (Dagens största fråga kommer senare i inlägget).
Nu tänkte jag berätta om min dag (oj så ovanligt i en blogg).
 Min dag inleddes med en förhållandevis intressant biologilektion som sedan följdes av en inte helt lika intressant kemilektion bestående av eget arbete. Vi jobbar med analytisk kemi i nuläget och roade oss idag med att leta reda på en handledning till den laboration vi planerat att genomföra.
 Därefter var det dags för spanska med vikarie. En vikarie som visserligen kan prata hjälpligt på svenska men som kommer från Spaninen. Hon är i Sverige för att försöka lära sig svenska. Vi gjorde många tappra försök att göra oss förstådda med mer eller mindre lyckat resultat. Efter 10 minuter gav vi upp försöken att förklara att vi hade våra dialoger i datorn eftersom svaret ändå alltid blev "Ni ska jobba med att skriva på papper eller träna på era dialoger". Nästa fråga är då, hur tränar man på en dialog som finns på datorn när man inte får gå till en dator? Dagens största fråga. 
 Därefter roade jag mig med att leta efter Marie och Mariam (ni får ju säga att ni är i kopieringsrummet människor! :P) i ett par evigheter innan jag gick och åt. 
 Var med på ungefär halva fysiklektionen innan det bar av till tandläkaren för vanlig kontroll, ja jag tror ni varit på en sådan så jag behöver förmodligen inte beskriva vad en sådan går ut på, röntgen och dylikt alltså. Allt såg iaf bra ut. 
 Jag kom tillbaka och var med på ungefär en halvtimme av mattelektionen. Sedan var det dags för fotografisk bild då jag satt och redigerade bilder till mitt bildreportage.
Väl hemma har jag skrivit klart min bildanalys (det var verkligen på tiden) och pluggat lite historia (tack för hjälpen, ja alltså du vet förmodligen om du hjälpt mig med historia eller inte, har du inte hjälpt mig behöver du inte ta åt dig av mitt tackande :P).

Imorgon är det dags för livräddning, om dagen blir lika givande som sist vi hade livräddning återstår att se. För som ni vet är jag ju rätt värdelös att rädda livet på, åtminstone när det inte behövs. Ungefär som när vi hade hjärt- lungräddning alltså.

Nej, nu är det snart dags att sova tror jag.

Kram

Specialkost

Hejsan!
Eftersom jag har sovmorgon så tänkte jag skriva ett blogginlägg om något som redan är väldigt omdiskuterat (svar nej, jag ska inte skriva om huruvida Anna Anka ska ha tv program eller om vulkanen på Island). Jag tänkte roa mig med att skriva om skolmaten.
 Förr tyckte jag faktikst om skolmaten, iaf majoriteten av dagarna, jag tänker inte roa mig med att sitta och älta nu i ett helt inlägg hur kass den ordinarie skolmaten är. Utan jag tänker berätta hur det är med specialkost.
För det första har jag en fråga. Varför varför varför tror alla människor att specialkosten är mycket godare än vanliga skolmaten? Ja okej, ibland får jag klyftpotatis när det är potatismos och jag får annan fisk när det är fiskbullar men ändå. För det mesta när de haft mjölk i såser så får jag vatten istället, för det mesta när det är pannkakor så ser de allmänt hemska ut. Så det jag inte förstår är alltså, varför tror många att specialkosten är mycket godare än ordinarie? Hade jag fått välja hade jag gärna ätit ordinarie. Alla ni som fortfarande tvivlar på att ordinarie är godare än specialkosten får gärna byta med mig en vecka... hur det nu går till :P

Kram

Mjölk

Hejsan!
Slänger bara in en snabb bild här på lite mjölk.


Kram

Bildanalys

Hejsan!
Det är en otroligt fin vårdag och jag sitter inne för att skriva klart en bildanalys... Överväger starkt det faktum att jag skulle kunna dissa den och skriva färdigt den ikväll.

Kram

ISO-tal och inställningar


Här kommer en rykande färsk del av min fotoskola. Den fjärde närmare bestämt. Nu är jag verkligen i behov av tips för kommande fotoskolor eftersom jag bara har en till planerad. Med andra ord, kommer ni inte mer tips på vad ni vill läsa om är det bara en del kvar.
Ber om ursäkt för att det dröjt två veckor sedan senaste fotoskolan, har varit lite mycket i skolan och liknande. Denna gång ska vi i alla fall prata om ISO-tal och inställningar på kameran.

Vi börjar med ISO-tal. ISO är kamerans ljuskänslighet. I kameran finns en digital sensor och det är där som bilden skapas. Denna sensor arbetar inom ett visst område av ljus. Bäst arbetar sensorn med ett lågt ISO-tal (arbetar bra innebär alltså att den ger mindre brus). Om det kommer för lite ljus till sensorn och man önskar att använda kort slutartid och ej vill ha större blädaröppning så måste man öka ISO-talet. Alltså så ser vi att ISO också har med exponeringen att göra precis som bländaren och slutartiden vilket gör att vi självfallet blir jätteglada för att vi känner igen oss. 

Alltså.
Ett högt ISO (t ex 1600) gör att sensorn får jobba med mindre ljus och bilden blir mer brusig.
Ett lågt ISO ( t ex 200) gör att sensorn får jobba med mer ljus och bilden blir mindre brusig.

Tänk på att alltid ha ett så lågt ISO-tal som möjligt för att undvika brus! Det är bättre att justera bländare och slutartid.


Nu tänkte jag förklara lite hur bländare, slutartid och ISO-tal jobbar tillsammans. En enkel förklaring: Bländare, slutartid och ISO-tal kompenserar varandra och ut kommer en trevligt exponerad bild. 
Vill du fota en hastig rörelse inomhus (det är inte allt för ljust i rummet) kanske du vill ha en kort slutartid och därför kommer kameran att anse att du ska ha en stor bländare (litet bländartal alltså, läs mer i fotoskolan om bländare) men säg att du inte vill ha det, vad gör du då? Jo, du höjer ISO-talet! Visserligen större risk för brus men det är jag rädd för att man får stå ut med i det här fallet.
Börjar ni förstå lite hur det funkar?

Då ska jag ta och snabbt gå igenom inställningarna på kameran. Då jag bara har erfarenhet av en nikon kan jag dessvärre bara gå igenom iställningaran för en sådan. Observera att dessa saker är det som finns på d40, d60, d3000, d5000 och d90. Har du en mer avancerad kamera än så ser det annorlunda ut (med reservationer för vissa undantag)
Vi börjar med sakerna på ratten:
Auto (gröna kameran): Kameran väljer själv bländare och slutartid, du behöver alltså inte göra ett dugg (jag har slutat använda auto helt, förstår man hur bländare och slutartid funkar kan man låta bli auto)
P: Kameran väljer slutartid och bländare som den tycker verkar lämpligt men du kan själv justera det om du inte är nöjd med kamerans val (använde mig ofta av denna i början)
S: Här ställer du in slutartiden, kameran väljer själv lämplig bländare. Skruva på ratten som finns lite nedanför där och ställ in den slutartid du vill ha.
A: Här ställer du in bländaren, kameran väljer själv lämplig slutartid. Skruva på ratten som finns lite nedanför där och ställ in den bländare du vill ha.
M: Här får du ställa in både bländare och slutartid själv (vilket kan vara ganska klurigt ibland som nybörjare men det är bara att testa sig fram.)
Alla symboler för makro, barnfotografering, landskap och liknande: Här ger du kameran en "ledtråd" om vad du vill fota och sedan väljer kameran bländare och slutartid som den tror är lämpligt. Väljer du sport får du t ex en kort slutartid osv.
Utan blixt: Tror inte det behövs så mycket förklaring här, du tvingar kameran att inte använda blixt helt enkelt.

Som ni ser har jag inte tagit med ISO här, det beror på att man alltid har så lågt ISO som möjligt för att undvika brus, sedan höjer man ISO-talet manuellt om man behöver.
Man redigerar ISO-talet genom att trycka på [i] (den finns längst ner bland klapparna på vänster sida om display) och sedan går man in på den tredje (eller fjärde det beror på hur man räknar) saken i höger meny, där det står ISO och sedan ett tal helt enkelt. I denna meny ändrar ni även om det ska vara serietagning eller singeltagning, hur många fokuspunkter ni ska ha och mycket mer.
Det finns en till funktion som jag tror att ni kan ha glädje av. Det är exponeringskompensation som är en liten knapp nära avtryckaren med + och - på. Håll inne denna knapp och skruva på samma ratt som ni ändrar bländare och slutartid med när ni är inne på S eller A. På detta sätt ändrar ni för övrigt bländaren när ni är inne i M.

Känns detta begripligt? Ställ gärna frågor om det är något ni inte förstår och kom med tips på kommande fotoskolor!

Sådär ja.
KAMERAN HAR FORTFARANDE INGEN ANING OM HUR DU TÄNKER ATT DIN BILD SKA BLI, DEN ÄR BARA ETT REDSKAP. DET ÄR DU SOM FOTOGRAF SOM TAR BILDEN.

Solnedgång


Hejsan!
Ska gå och lägga mig nu, tänkte bara slänga in en bild på kvällens solnedgång först.


God natt!

Plugga, plugga, plugga

Tjohej!
Här sitter jag igen på torsdagsförmiddagen och denna gång roar jag mig med att panikplugga in så mycket som möjligt innan provet om sisådär 3 timmar.
 Fint väder även idag och jag har grym träningsvärk.

Äsch, detta inlägg verkar totalt ointressant, ledsen att jag slösade en del av er tid. :P


Kram

Vass

Hejsan!
Nöjer mig med en bild i detta inlägg. En bild säger mer än tusen ord. Fast det kanske inte gäller i alla sammanhang :P


Kram

Vårsol och fågelkvitter

Hejsan!
Bästa sättet att plugga:
I en stol på terassen med fågelkvitter i bakgrunden mitt i vårsolens trevliga sken.

Så jag tror jag ska återgå till detta igen. :P

kram

Dödstraff för matskedar

Hejsan!
Nu sitter jag här istället för att plugga, heja mig. Men jag ska plugga... snart.
För ett tag sedan (jag hade tänkt blogga om det när det hände men det kom saker i vägen) när vi kom in i klassrummet stod det lite intressanta saker på tavlan från en tidigare lektion. Det första som stod var "När är en msk död?". Min tanke var genast "Vadå när är en matsked död?!" och sedan läste jag en bit längre ner där det stod "Bör dödstraff för msk vara tillåtet?". Efter en stunds tänkande förstod jag då att msk stod för människa och inte för matsked i det där sammanhanget. Annars lät ju dödstraff för matskedar onekligen som något mycket intressant om de tänkte införa det :P
Så, bör dödstraff för matskedar vara tillåtet? ;)

Nåja, pluggdags.

Kram

Vårväder = Fotoväder

Hejsan!
En underbar vårdag, 16 - 17 grader varmt och strålande solsken! Jag har roat mig med att sitta i trädgården och fota bin.


Tyck vad du vill, jag gillar den. :)

Kram

Nu funkar det!

Tjooohoooo!
Nu funkar det :D Jag gjorde en återställning av internet explorer.
 Så nu mår datorn som den ska igen :)

Kram

Markera text

Upptäckte nyss ytterligare en irriterande sak... jag kan inte markera text någon annanstans än i word. Yay... måste försöka fixa det här snart känner jag.


Sabla dator

Min dator har fått fnatt och jag kan inte skriva på de flesta ställen på nätet. Är bara en hand som muspekare överallt. Sjukt irriterande.

 Det här har jag skrivit genom att skriva i word, kopiera texten och sedan klistra in den i inlägget :S

 Någon datorkunnig som har något tips? Jag har kollat inställningarna för datormusen och allt sådant och det är bara på Internet som den dumma sig. Dessutom på alla sidor jag varit inne på, utom facebook. Fast på facebook har hela datorn fått för sig att sega ner sig så jag kan inte skörda eller göra något annat på varken farmville eller farmtown på min dator. Utan det får jag göra på någon annan.

 Grrr….

 

Kram


Hemkommen

Hejsan!
Nu är jag hemma igen. Efter ett par timmars bilfärd där vi paserade Viskan, Ätran, Nissan och Lagan (för er icke-allmänbildade är detta floder i Halland) dock passerades de i omvänd ordning eftersom den där ramsan går från norr till söder. Vi ska äta ni ska laga... Viskan Ätran Nissan Lagan, ja ni är förmodligen inte helt blåsta.
 Vad normalt det känns att det första jag gör (efter att jag klappat Zafir och liknande förstås) är att sätta mig och blogga.

Imorgon väntar fotomässan. Var nog tur att vi inte skulle dit idag, för att befinna sig i Göteborg och ta sig till fotomässan samtidigt som det är audition i idol är förmodligen bland det mest korkade man roa sig med. :P

Kommer bilder sen också, jag lovar.

Kram

Danmark

Tjohej!
Jag ær i Danmark nu (och svar nej jag skriver inte på danska bara før att jag råkar sitta vid en dansk dator).
 Jag ær hemma igen på lørdag, tills dess får ni stå ut med mina danska bokstæver ær jag rædd.
 Igår åkte vi ner hit, det gick bra och jag var social med min iPod større delen av vægen. Det fungerade riktigt bra att lyssna på ljudbok på vægen ner. :)
 Vi fick också køpt lite klæder hær igår, så jag fick en ljusblå munktrøja, fyra t-shirts (eller om det var 5) samt två par jeans. Jag hatar att handla klæder och ær førmodligen en av universums tråkigaste personer att gå i affærer med. Iaf klædaffærer. Har extremt svårt att se vad som skulle vara så underhållande med att gå och titta på klæder som sæket ændå inte passar. Nej tacka vet jag affærer som sæljer konstnærsmaterial eller antikvariat, dær har vi vettiga affærer som man kan titta i. Dock har en en kænsla av att man behøver handla klæder någon gång ændå, så jag ær glad att jag hittade så pass mycket hær. Slipper jag det på ett tag :P
 Nej, nu kanske det ær læge att æta frukost, ær ju læmpligt om jag hinner bli hungrig igen innan vi ska æta lunch. Vilket vi ska gøra på en otroligt god restaurang inne i Køpenhamn och jag ska ta med mig laktastabletter, før jag vill inte fråga ut folk gællande huruvida maten innehåller mjølk eller inte.

Kram

Converse

Hejsan!
Titta vad jag fick av Ulrika idag. Tack tack tack tack tack tack tack tack tack tack :D


Ojdå, blev kanske lite många bilder på ett par skor här :P

Och ja, jag är fortfarande halvt anti märkeskläder, men jag gillar converse.

kram


Promenad

Hejsan!
Idag tog jag och Ulrika en riktig långpromenad. Vi hamnade borta vid någon totalmysko skog och jag är smått imponerad över det faktum att vi tog oss hem igen :P För jag litade väl inte helt på Ulrikas "Jag gick här för 20 år sedan, men då såg det inte ut såhär men vi hittar säkert någon väg ändå" ungefär, haha. Men teorin "Finns det hur måste det finnas en väg" fungerade trots allt ganska bra. Det råkar vara lite emot Ulrikas principer att gå tillbaka samma väg som man kom när det är en promenad, så vi fick hitta en annan väg :P

Smått överredigerad bild från promenaden, försökte ladda upp en till men blogg.se ville inte som jag ville.


Kram

Jag är inte efter, nej nej

Hejsan!
Jag har nu kommit på att det är mycket enklare att lägga in ljudböckerna i iPoden än att ta med sig en cd-spelare och ljudböckerna. Och man kan lyssna i bilen även om man inte kan läsa. :P Jag känner mig smart, fast av någon anledning känns det som att jag inte är den första som kommer på detta? Haha


Naturreservat

Hejsan!
Idag har jag besökt två naturreservat. Eller rättare sagt, ett naturreservat och ett fågelreservat. Det mest komiska med fågelreservatet var att den bästa bilden fick jag på en pilfink som jag hittade vid parkeringen :P

Svar nej, den har inget skräp på näppen den höll ett grässtrå i näbben.

I naturreservatet var det för övrigt rätt fin natur, så för ovanlighetens skull slänger jag in lite landskapsbilder också.


Kram

Ägiga och äggiga

Hejsan!
Glad påsk! Är väl kanske lämpligt att börja det här inlägget med.
 Idag har jag färgat ägg. Dessutom med helt naturliga saker, för att vara mer exakt så är det frysta blåbär från i somras samt lök som jag kokat äggen med. Sedan har jag lindat lite gummiband, använt mig av aluminiumfoliem och tejpat lite trevligt på äggen för att skapa mönster. Tycker de blev fina måste jag medge.


Sedan så tänkte jag även visa en bild från gårdagen då jag fotade en fors på landet med lång slutartid. Vi pratade ju förövrigt om slutartid i senaste fotoskolan så det var väl lite passande. :)

Det är det här jag menar med en "magisk känsla" som man får när man fotar vatten med lång slutartid. Testa gärna själva :)


(och svar ja, det står fortfarande "SMURVELMURVELSMURFEN" på alla mina bilder, jag är bara mer diskret nu för tiden :P )
Kram

Slutartid


Nu har vi kommit till den tredje delen av min fotoskola, denna gång ska jag berätta för er om slutartid (kan glädja er med att detta är mycket mer begripligt än bländare). Som vanligt vill jag väldigt gärna höra vad ni tycker och vad ni skulle vilja läsa om i kommande inlägg. För nu har jag inte så många kvar som är planerade. Så kom med förslag nu!

Slutartid är alltså helt logiskt den tid då kamerans slutare är öppen. Då kamerans slutare är öppen släpper den in ljus. Alltså:
Kort slutartid = Mindre ljus
Lång slutartid = Mer ljus

Fortfarande helt logiskt, eller hur? Och som ni lärt er i tidigare avsnitt reglerar bländaren hur exponeringen blir och nu ser ni att även slutartiden gör det.  Detta medför alltså att när man vill fota med kort slutartid bör man se till att det är relativt ljust och man vill fota med lång slutartid bör det vara ganska mörkt.
Nu brukar det var så pass trevligt att om du har kameran inställd på att du själv ställer in antingen slutartid eller bländare så kommer kameran själv välja det du inte ställer in. Väljer du själv slutartiden väljer kameran en lämplig bländare och tvärtom. Har man däremot kameran på manuell inställning väljer du själv både slutartid och bländare så får man själv försöka hitta en bra balans.

Då fortsätter vi med slutarens andra funktion som också är helt logisk. När slutaren är öppen en längre tid kommer även bilden tas under en längre tid. Om slutaren är öppen under en kortare tid kommer bilden att tas under en kortare tid. Detta innebär alltså att om du vill frysa en rörelse bör du använda dig av kort slutartid och om du vill få rörelseoskärpa medvetet så använder du dig av lång slutartid. Jag ska nu visa exempel på detta.

Här har jag använt mig av kort slutartid och alltså frusit plasket i en viss position. (klicka på bilden för att se den i större format). Denna bild är alltså tagen med 1/1000 sekund som slutartid. Vilket som ni förstår är ganska kort tid :PHär kommer en bild som är tagen med lång slutartid. Som ni kan se så ser det nästan magiskt ut, just för att man fått med alla vågorna på samma gång i princip. (klicka på bilden för att se den i större format). Dock är det inte så förfärligt lång slutaritd just på den här bilden eftersom det var väldigt mycket vågor den här kvällen. Slutartiden är 2,5 sekunder. Men 2,5 sekunder är ju ändå betydligt längre tid än 1/1000 del.


När man fotar med lång slutartid bör man använda sig av stativ eftersom man ju bara vill ha rörelseoskärpa på det som rör sig och inte på omgivningen runt. Det är väldigt svårt att hålla kameran helt stilla i längre tid en 1/60 sekund (detta gäller dock om man har bildstabilisering i objektivet, har man inte det kan man nog bara hålla ca 1/125 sekund).

Sådär ja, nu har ni fått lite information om slutartid också. Som sagt, meddela vad ni vill läsa om i kommande avsnitt.

Nästa avsnitt kommer dock att handla om ISO-tal och därefter bildkompisition (nu har det varit väldigt mycket för systemkameror men bildkomposition gäller ju även er med kompakta).

DET ÄR FORTFARANDE DU SOM FOTOGRAF SOM SKAPAR BILDEN, KAMERAN ÄR ENDAST ETT REDSKAP.