ISO-tal och inställningar

2 kommentarer

Här kommer en rykande färsk del av min fotoskola. Den fjärde närmare bestämt. Nu är jag verkligen i behov av tips för kommande fotoskolor eftersom jag bara har en till planerad. Med andra ord, kommer ni inte mer tips på vad ni vill läsa om är det bara en del kvar.
Ber om ursäkt för att det dröjt två veckor sedan senaste fotoskolan, har varit lite mycket i skolan och liknande. Denna gång ska vi i alla fall prata om ISO-tal och inställningar på kameran.

Vi börjar med ISO-tal. ISO är kamerans ljuskänslighet. I kameran finns en digital sensor och det är där som bilden skapas. Denna sensor arbetar inom ett visst område av ljus. Bäst arbetar sensorn med ett lågt ISO-tal (arbetar bra innebär alltså att den ger mindre brus). Om det kommer för lite ljus till sensorn och man önskar att använda kort slutartid och ej vill ha större blädaröppning så måste man öka ISO-talet. Alltså så ser vi att ISO också har med exponeringen att göra precis som bländaren och slutartiden vilket gör att vi självfallet blir jätteglada för att vi känner igen oss. 

Alltså.
Ett högt ISO (t ex 1600) gör att sensorn får jobba med mindre ljus och bilden blir mer brusig.
Ett lågt ISO ( t ex 200) gör att sensorn får jobba med mer ljus och bilden blir mindre brusig.

Tänk på att alltid ha ett så lågt ISO-tal som möjligt för att undvika brus! Det är bättre att justera bländare och slutartid.


Nu tänkte jag förklara lite hur bländare, slutartid och ISO-tal jobbar tillsammans. En enkel förklaring: Bländare, slutartid och ISO-tal kompenserar varandra och ut kommer en trevligt exponerad bild. 
Vill du fota en hastig rörelse inomhus (det är inte allt för ljust i rummet) kanske du vill ha en kort slutartid och därför kommer kameran att anse att du ska ha en stor bländare (litet bländartal alltså, läs mer i fotoskolan om bländare) men säg att du inte vill ha det, vad gör du då? Jo, du höjer ISO-talet! Visserligen större risk för brus men det är jag rädd för att man får stå ut med i det här fallet.
Börjar ni förstå lite hur det funkar?

Då ska jag ta och snabbt gå igenom inställningarna på kameran. Då jag bara har erfarenhet av en nikon kan jag dessvärre bara gå igenom iställningaran för en sådan. Observera att dessa saker är det som finns på d40, d60, d3000, d5000 och d90. Har du en mer avancerad kamera än så ser det annorlunda ut (med reservationer för vissa undantag)
Vi börjar med sakerna på ratten:
Auto (gröna kameran): Kameran väljer själv bländare och slutartid, du behöver alltså inte göra ett dugg (jag har slutat använda auto helt, förstår man hur bländare och slutartid funkar kan man låta bli auto)
P: Kameran väljer slutartid och bländare som den tycker verkar lämpligt men du kan själv justera det om du inte är nöjd med kamerans val (använde mig ofta av denna i början)
S: Här ställer du in slutartiden, kameran väljer själv lämplig bländare. Skruva på ratten som finns lite nedanför där och ställ in den slutartid du vill ha.
A: Här ställer du in bländaren, kameran väljer själv lämplig slutartid. Skruva på ratten som finns lite nedanför där och ställ in den bländare du vill ha.
M: Här får du ställa in både bländare och slutartid själv (vilket kan vara ganska klurigt ibland som nybörjare men det är bara att testa sig fram.)
Alla symboler för makro, barnfotografering, landskap och liknande: Här ger du kameran en "ledtråd" om vad du vill fota och sedan väljer kameran bländare och slutartid som den tror är lämpligt. Väljer du sport får du t ex en kort slutartid osv.
Utan blixt: Tror inte det behövs så mycket förklaring här, du tvingar kameran att inte använda blixt helt enkelt.

Som ni ser har jag inte tagit med ISO här, det beror på att man alltid har så lågt ISO som möjligt för att undvika brus, sedan höjer man ISO-talet manuellt om man behöver.
Man redigerar ISO-talet genom att trycka på [i] (den finns längst ner bland klapparna på vänster sida om display) och sedan går man in på den tredje (eller fjärde det beror på hur man räknar) saken i höger meny, där det står ISO och sedan ett tal helt enkelt. I denna meny ändrar ni även om det ska vara serietagning eller singeltagning, hur många fokuspunkter ni ska ha och mycket mer.
Det finns en till funktion som jag tror att ni kan ha glädje av. Det är exponeringskompensation som är en liten knapp nära avtryckaren med + och - på. Håll inne denna knapp och skruva på samma ratt som ni ändrar bländare och slutartid med när ni är inne på S eller A. På detta sätt ändrar ni för övrigt bländaren när ni är inne i M.

Känns detta begripligt? Ställ gärna frågor om det är något ni inte förstår och kom med tips på kommande fotoskolor!

Sådär ja.
KAMERAN HAR FORTFARANDE INGEN ANING OM HUR DU TÄNKER ATT DIN BILD SKA BLI, DEN ÄR BARA ETT REDSKAP. DET ÄR DU SOM FOTOGRAF SOM TAR BILDEN.
 
1 Cajsa:

skriven

sv: Tackar! :) Åh, tack :) Ska börja fota i P-läget, det låter bra ^^

2 Worm:

skriven

detta vare en grymme förklaring! kommer garanterad att kolla hir igen när jag har skaffat kamera :D