Slutartid

5 kommentarer

Nu har vi kommit till den tredje delen av min fotoskola, denna gång ska jag berätta för er om slutartid (kan glädja er med att detta är mycket mer begripligt än bländare). Som vanligt vill jag väldigt gärna höra vad ni tycker och vad ni skulle vilja läsa om i kommande inlägg. För nu har jag inte så många kvar som är planerade. Så kom med förslag nu!

Slutartid är alltså helt logiskt den tid då kamerans slutare är öppen. Då kamerans slutare är öppen släpper den in ljus. Alltså:
Kort slutartid = Mindre ljus
Lång slutartid = Mer ljus

Fortfarande helt logiskt, eller hur? Och som ni lärt er i tidigare avsnitt reglerar bländaren hur exponeringen blir och nu ser ni att även slutartiden gör det.  Detta medför alltså att när man vill fota med kort slutartid bör man se till att det är relativt ljust och man vill fota med lång slutartid bör det vara ganska mörkt.
Nu brukar det var så pass trevligt att om du har kameran inställd på att du själv ställer in antingen slutartid eller bländare så kommer kameran själv välja det du inte ställer in. Väljer du själv slutartiden väljer kameran en lämplig bländare och tvärtom. Har man däremot kameran på manuell inställning väljer du själv både slutartid och bländare så får man själv försöka hitta en bra balans.

Då fortsätter vi med slutarens andra funktion som också är helt logisk. När slutaren är öppen en längre tid kommer även bilden tas under en längre tid. Om slutaren är öppen under en kortare tid kommer bilden att tas under en kortare tid. Detta innebär alltså att om du vill frysa en rörelse bör du använda dig av kort slutartid och om du vill få rörelseoskärpa medvetet så använder du dig av lång slutartid. Jag ska nu visa exempel på detta.

Här har jag använt mig av kort slutartid och alltså frusit plasket i en viss position. (klicka på bilden för att se den i större format). Denna bild är alltså tagen med 1/1000 sekund som slutartid. Vilket som ni förstår är ganska kort tid :P



Här kommer en bild som är tagen med lång slutartid. Som ni kan se så ser det nästan magiskt ut, just för att man fått med alla vågorna på samma gång i princip. (klicka på bilden för att se den i större format). Dock är det inte så förfärligt lång slutaritd just på den här bilden eftersom det var väldigt mycket vågor den här kvällen. Slutartiden är 2,5 sekunder. Men 2,5 sekunder är ju ändå betydligt längre tid än 1/1000 del.


När man fotar med lång slutartid bör man använda sig av stativ eftersom man ju bara vill ha rörelseoskärpa på det som rör sig och inte på omgivningen runt. Det är väldigt svårt att hålla kameran helt stilla i längre tid en 1/60 sekund (detta gäller dock om man har bildstabilisering i objektivet, har man inte det kan man nog bara hålla ca 1/125 sekund).

Sådär ja, nu har ni fått lite information om slutartid också. Som sagt, meddela vad ni vill läsa om i kommande avsnitt.

Nästa avsnitt kommer dock att handla om ISO-tal och därefter bildkompisition (nu har det varit väldigt mycket för systemkameror men bildkomposition gäller ju även er med kompakta).

DET ÄR FORTFARANDE DU SOM FOTOGRAF SOM SKAPAR BILDEN, KAMERAN ÄR ENDAST ETT REDSKAP.

 
1 Cajsa:

skriven

Kan du inte förklara lite vad man kan ha alla inställningarna på ratten till? vad dem gör alltså? :)

tack för en bra fotoskola! :D

2 Cajsa:

skriven

sv: Tackar! :D

3 Livia:

skriven

Sv: tack :D



Jätte bra fotoskola, bilden med vågorna du tog jag kan inte klicka upp den >.< kan du inte ladda upp den i full storlek:)?

4 Frida:

skriven

Bra tips ! :)

5 Livia:

skriven

Sv: tack:D :D visst är hon:)