Tröjtryck = borta

Hejsan!
Jag köpte en grå, svart och vit t-shirt för någon vecka sedan. Nu, efter första tvätten är hela det röda trycket på framsidan borta. Det finns knappt ett spår efter det. Nu hade jag faktiskt mot all förmodan inte tänkt klaga över detta. För tröjan blev mycket snyggare utan texten :P Fast ja, jag tycker faktiskt att tryck inte ska försvinna helt efter en tvätt (även om det iofs ser bättre ut att det är helt borta än att det är lite kvar, nu kan jag ju använda tröjan, hade det varit lite kvar hade det ju bara sett dumt ut).

Kram

Allmänna fototips


Okej det är bara att erkänna. Jag har saknat fotoskolan. Så kom med något tips om vad ni vill läsa om nu. I det här inlägget blir det lite mer "allmänna fototips". Alltså saker som kan vara bra att tänka på vid fotografering. Jag har väl någon förhoppning om att det kan komma till nytta för någon. Och det finns mycket i häftet från Fotografisk bild A som jag inte har tagit upp. Kan väl säga att det här och komposition är sådant man kan ägna sig åt när man redan kan allt om slutartid, bländare och liknande.  

Vi kan inleda fotosnacket med lite prat om ljus. Ljus är vad fotografering handlar om eftersom ordet betyder just att man avbildar något med hjälp av ljus.
 Ljusa och mörka ytor balanserar ofta varandra. Mörka ytor ger viss tyngd i bilden medan en ljus yta alltid känns en aning lättare. Bilden brukar ofta få olika intryck beroende på om du väljer en mörk eller en ljus bakgrund. Det hela handlar om vilken stämning du är ute efter.

Nu ska vi dra in lite färglära i det hela tänkte jag.
Här ser ni en färgcirkel (svar ja det är jag som har målat den, därför är den inte världens vackraste skapelse för jag orkade inte precis anstränga mig). Klicka för strörre format.

De färgerna som är mittemot varandra i värgcirkeln kallas komplementfärger. Som ni kan se är det t ex blå och orange eller grön och röd. Dessa färger fungerar ofta bra i bilder då de framhäver varndra. Det ser för det mesta ganska bra ut om man använder sig av komplementfärger i bilder.
 Det här har lite att göra med "blicken rör sig mot det avvikande" att göra. Har du en röd punkt på en grön bakgrund kommer betraktarens blick automatiskt att röra sig mot denna punkt.
 Detta kan ibland orsaka problem. En skrivbordslampa som lyser bakom motivet blir till en ljuspunkt vilket gör att den blir irriterade då blicken dras till denna istället för att dras till huvudmotivet. Självfallet gäller samma sak om du har en mörk prick i en annars väldigt ljus bild.
 
 Som jag nämnt många gånger tidigare handlar fotografering mycket om erfarenhet. Det krävs ibland viss träning för att verkligen uppfatta en situation eller en stämning, ta en bild och förmedla detta till betraktaren. Man brukar prata om huruvida man har känsla för möjligheterna som ögonblicket ger. 
 
Många nybörjare tänker mest på huvudmotivet i bilden. Det gjorde jag också först man är så ivrig att fotografera att man inte tänker på bakgrunden. Om vi säger att man ska fota ett porträtt så tänker exempelvis oftast på personen ifråga. Men bilder störs ofta om man har en rörig bakgrund. Det hela handlar om att tänka innan man fotograferar. Hur vill jag att min bild ska bli? Sedan när man kommer hem och går igenom bilderna har man gott om tid att reflektera över vad som kunde göras bättre. Tänk inte just i fotograferingsögonblicket, tänk innan och reflektera efteråt. Följ din känsla i fotograferingsögonblicket, gå efter impulser. Man är inte en proffsfotograf vid första bilden, jag har sedan jag skaffade en systemkamera tagit drygt 20 000 bilder och jag har fortfarande extremt mycket kvar att lära. Förr fotograferade jag utan minsta tanke. Då var det mer "Åh, en blomma, den kan jag fota". Numera kan jag ibland gå i flera dagar och tänka på hur jag vill ha en viss bild.
 
Det är viktigt att känna sig motiverad vid fotografering. Utan lust att fota kommer du inte långt. Detta märkte jag tydligt under kursen fotografisk bild A. Ibland skulle vi ha inlämning och jag hade fullständing saknad av fotolust. Jag försökte gå ut och fota ändå och resultatet behöver vi inte nämna. Det blev inge vidare (sedan så gick det ju iofs rätt så bra i kursen i allmänhet, men en av uppgifterna gick rätt åt skogen, just för att jag saknade lust att fota vid det tillfället).

Så. Kom gärna med förslag på vad ni skulle kunna tänka er att läsa om i någon kommande fotoskola. De tidigare hittar ni under kategorin Fotoskola. Eller så klickar ni här.
Källa: Häfte från fotografisk bild A.

Fläderblomssaft imorgon

Hejsan!
Ja, vad ska man säga. Min planering för morgondagen är att plocka fläderblommor som sedan ska bli till saft.
Varit och badat på landet idag. Var oväntat varmt i vattnet får jag säga. Nej usch jag vet inte vad jag ska skriva. Läst klart Statsrådet och den utsträckta handen idag. I övrigt mest latat mig. :P

Kram

Odonata/Dragonfly/Trollslända

Hejsan!
Jag kör med lite latin, engelska och svenska i rubriken här (kan säga att jag inte kunde det latinska namnet i huvudet, så det kollade jag upp :P). Zafir kom in med en sådan idag, levande. Bara lite smått lekt med eller så.
 Här är den iaf, oavsett vad man föredrar att kalla den.


Kram

Måndag klockan 8.23

Hejsan!
Gud så fantasifull titel jag tydligt kände att det där blev.
 Vad tusan gör man när man är vaken klockan åtta och internet verkar så tomt att det ekar iprincip. Det är inte en enda kontakt inne på msn, det är två pers inloggade på fb varav en av dem är min mamma och i övrigt verkar det sjuukt dött.
 Iofs så kommer Marie klockan 10.30 - 11 något sådant och spelar spel. Geni, TP, När och fjärran, Planet earth och sen så tänkte vi slänga in lite kubb samt stort utomhus-plockepinn i det hela också eftersom vädret förhoppningsvis tillåter det idag.

Kram

Grönt som gräs

Hejsan
Ja vad har jag egentligen gjort idag... Jo! Jag har varit och handlat. Det blev 2 munktröjor och 2 t-shirts. Var rea på intersport och jag hatar att handla kläder. Så jag tycker att jag var ganska duktig som lyckades med detta :P
Orkar inte ta kort på dem att visa, de var snygga iaf och relativt billiga. Köpte en klocka också och lite pennor. För mina tidigare (extremt billiga) blyertspennor av olika hårdhet kan sammanfattas såhär:
2B var lika mörk som en riktig 8B. 8B var ungefär som en vanlig HB. 2H var mörkare än 4B. Eh ja, ni har nog förstått principen. De var alltså inte helt som de skulle vara. Men nu har jag köpt "riktiga" som håller sig lite mer så som de ska vara.
 Jag fotade lite gräs iaf. Påtal om grönt ska mina naglar bli gröna nu.Kram 

Roddtur på landet

Hejsan!
Kort blogginlägg innan jag ska sova.
 Idag roade jag och Ulrika oss med att vara ute och ro på landet (eller rättare sagt jag rodde och Ulrika sa typ vart jag skulle ro eller så..). Denna underhållande sysselsättning ägnade vi även en del av gårdagen åt. Det gick bättre idag faktiskt. Kan ge en kort diskussion ifrån gårdagen som säger det mesta:
U: "Nu är du snart uppe på land"
J: "Eh... ja vänta lite"
U: "Jag tror inte att vi ska vänta JUST NU"
BANG
J: "Ojdå, vi hamnade visst på grund lite.."
U: "Nu måste jag gå ut och knuffa på båten. För du tänker väl inte gå ut antar jag?"
J: "Nääääää"
Hon går ur båten och ställer sig på den lilla lilla ön som vi satt fast på.
U: "Hur har du lyckats med detta?! HELA jäkla båten ligger ju på land."
(Rätt mycket av båten låg liksom uppe på klippan)
J: "Eh... Alltså.. det var inte så svårt faktiskt."

Jag känner mig sådär gräsligt begåvad ibland :P
Vi rundade Kap Horn (Den där lilla ön som jag fastnade på igår fick låtsas att den var Kap Horn) sen så körde vi Gotlandrunt (Vi åkte ett varv runt den där ön) och sen så var det något med att vi körde igenom Suezkanalen också. Svar ja, vi är fullkomligt normala båda två.
 Vi hittade också rester av en neandertalare (En eldstad som såg ut att vara använd rätt nyligen, känns sååå troligt att den var neandertalare som eldade, absolut) och Ulrika var helt övertygad om att anledningen till att vattnet som fanns i båten igår inte fanns där mer var att en myrslok druckit upp det. Sannolikheten är hög. Och vi är som sagt fullkomligt normala eller så. :P

Kram och godnatt


Smurvel in action II

Hejsan
Nu har jag roat mig med min låtsas-fotostudio igen :P
Resultat:


(ja det är vattenstämpel även på denna bild, men inte lika gigantisk)

Kram

Giraff utan fläckar

Hejsan!
Det står "I lost my spots" där uppe om det inte syns :P Den ser sjukt mycket bättre ut irl. Jag gillar att måla med pastellpennor på färgat papper, om det inte framgått. Nej det är inte så att den bara har 3 ben, andra bakbenet hamnade precis bakom frambenet där... Alltså okej jag vet att den inte är överdrivet bra, men jag har aldrig målat en seriös giraff innan :$ Benen skulle egentligen få plats men det gjorde de inte så jag lät dem förbli halva. Det såg bättre ut än att jag inte fått plats.


Kram


Ytterligare en från igår

Hejsan!
Tänkte att jag kunde visa en bild till ifrån igår. Denna gång utan någon inforamtion om typ "backstage", för det såg ni i förra inlägget. Mycket vacker konstruktion som sagt, självfallet brukar fotografer använda sig av A4 papper, alumiumfolie, ståltråd, tandpetare och väldigt mycket tejp när de ska roa sig med  att fota sådant här... ;)


Kram på er

Fotograf Smurvel in action

Hejsan!
Alla fotografer sätter fast blixtar med gorilla stativ i stolsryggar, sätter A4 papper som underlägg och bakgrund som man tejpar fast på en kartong innehållande en trädgårdslampa, kommer på att man vill ha reflexskärm och klär in ett A4 papper i aluminiumfolie. Inser att den kommer behöva vara ovanför blomman och gör en mycket intressant konstruktion med trädgårdsståltråd (sån där grön ni vet?),tejp och tandpetare va? Jag bara undrar... För av någon "underlig" anledning kände jag mig en smula oproffsig när jag stod där och försökte få fast min "reflexskärm" bestående av ett inklätt A4 papper med hjälp av trädgårdsståltråd i lampan...
Men jag är otroligt nöjd med resultatet, därav gigantisk vattestämpel, för är väldigt rädd om bilden. Lite mörk i ena sidan, men det är faktiskt första gången jag ger mig på något sådan här.
Såhär såg min mycket *host* fina konstruktion ut.


Och såhär blev resultatet


Jag gillar extern blixt, hihi.

Kram

Steg för steg tjohej

Hejsan! (ändrade till dun, fick veta nu att pingvinungar har dun och inte päls, pinsamt :P)
Jag kände visst tristess och ansåg att jag borde göra något vettigt (sedan exakt hur vettigt det här var kan väl ifrågasättas, men eh ja). Så jag målade en pingvinunge och fotade steg för steg hur jag gjorde. Inte för att jag tror att någon skulle känna något intresse av att göra en likadan men som sagt, jag hade tråkigt.
För att det här inlägget inte ska bli en kilometer långt med alla bilder, så gör jag alla bilder förutom den sista som klickbara minatyrer. Okej? Förlåt för enorm vattenstämpel.

Såhär långt hade jag kommit igår kväll. På den här bilden ser ni också allt jag använt mig av (dock har jag inte använt mig av kanten på skrivbordsunderlägget, det var sjukt oanvändbart faktiskt).  Det är alltså, sudd, knådgummi, blyerts (för att skissa kontur), pennvässare, stompf, pastellpennor i olika grå nyanser, samt light medium och dark kolpennor.


Sedan började jag måla. Eftersom pingvinungar är smått lurviga så gjorde jag ett tappert (och eh, kanske inte helt lyckat) försök till pälsliknande dun.


Dunen gjordes i delar för att jag inte skulle behöva lägga handen i allt och smeta ut allt (pastell och kol smetar ut sig som tusan..). 
 

Dunen gjordes såhär.
Först målades den delen jag skulle göra dun på helt enfärgat grå. Därefter gjorde jag korta otroligt underhållande vita streck i det gråa

Därefter användes de här pennorna

För att göra korta streck så att dunen blev såhär


Sedan fortsatte jag att göra pälsiga dun på liknande sätt


Tills allt päsligt pingvinungedun var färdig och jag markerat vingen


Då var det slutligen dags för detaljer som ögon och fötter. Fötterna gjordes bara som så att jag målade tre svarta saker på varje fot och sen använde jag vit och grå pastellpenna för att få fram lite glans, precis som näbben alltså.


Hoppas ni inte tyckte att det var allt för urtråkigt :P

Kram

Låtsas att det regnar

Hejsan!
 Idag roade jag mog med att låtsas att det regnar. Bokstavligen. För att vara mer exakt så hade jag lite roligt med en blomspruta och kameran. Var trevligt ljus ute när solen tittade fram mellan de stora, tunga och otroligt mörka molnen.  
Nu behöver jag dock inte låtsas längre, regnet vräker ner. Här kommer några av bilderna som jag tog iaf.
Sådär lagom halvabstrakta med en trevlig bländaröppning av önskvärd storlek. Jag gillar dem faktiskt :PKram på er

Porträtt

Så.
Nackdelen med att rita av är att det aldrig blir det minsta lik. Åtminstone inte när jag gör det. Fördelen med att lägga in den på bloggen är att ytterst få av er som läser vet hur jag såg ut som liten (är väl i princip bara mamma och Ulrika). Så därför så kan vi låtsas att det här är likt eller något :P Målar sällan porträtt, behöver träna en del ser jag.
Ser ganska mycket bättre ut irl. Skuggorna är liksom... mjukare där.
Kram

Frihetsgudinnan kom inte

Hejsan
Jag sitter och jobbar på ett porträtt. Målar av en bild på mig som liten (och förstår varför jag inte brukar måla av bilder, blir ju aldrig likt ändå...).
 Jag och Ulrika satt och pratade om bröllopet idag. Drar den logiska slutatsen att ni inte helt missat bröllopet så att jag inte behöver förkara något? Bra. Känns en smula omöjligt att missa om man inte lever i en grotta eller så. Iaf, jag satt och kollade i någon bröllopsbilaga (missförstå mig inte, egentligen bryr jag mig inte ett dugg om att Daniel och Victoria gifter sig, men i brist på annat att göra ungefär) och sa något namn.
Ulrika sa "Men det är ju kungens systers dotter"
Jag sa "Det står här att hon är frihetsgudinnan"
Ulrika sa "Friherrinna står det nog du. Frihetsgudinnan tror jag inte kommer på bröllopet, hon är nog svår att få hit från USA"

Kan visa min teckning sen när den är klar.

Kram på er


Gnäll om fotografering

Hej.
Nu ska jag prata om vad jag tycker och tänker igen. Kan väl direkt varna för lång och om möjligt en smula tråkig läsning.
Det jag ska prata om är fotograferande (eh, förutom skolmat har jag endast reflekterat kring detta känner jag) och vad fotograferande bygger på.
 Jag har otroligt många gånger fått höra "Oj, vilka bra bilder, du måste ha en bra kamera!". Visst, jag tycker att min Nikon d5000 är en mycket trevlig kamera. MEN, det är till största delen inte kameran det hänger på. Mina bilder hade förmodligen inte blivit sådär otroligt mycket sämre med en kompakt, under förutsättning att denne kompakta gett mig möjlighet till manuella inställningar. Har jag en kamera där jag själv kan ställa in bländare, slutartid och liknande så spelar det egentligen inte en avgörande roll om det är en kompakt eller en system. Visst, en liten skillnad kanske hade märkts, men mina bilder hade ju inte sett ut som de gjorde för ett år sedan bara för att jag tog till en kompakt.
 Fotografering handlar väldigt mycket om kunskap, precis som så mycket annat. Ju mer kunskap du har, desto bättre kommer dina bilder att bli. Sedan kan väl tilläggas att eftersom den digitala sensorn är så sjukt mycket mindre i en kompaktkamera än i en systemkamera så kommer du aldrig kunna åstadkomma samma skärpedjup, men eh, vi bortser ifrån det.

 Mina första bilder med systemkameran var inte mycket att hurra för, inte tusan var de mycket bättre än mina bilder med min kompaktkamera. I början hade jag ingen aning om ens vad bländare eller slutartid var. Nu, snart ett år senare, sitter jag och skriver fotoskolor och försöker lära ut vad det är. Jag har lärt mig otroligt mycket, både kring det tekniska som ISO-tal, slutartid och bländare samt kring det mer estetiska som komposition och färglära.
 Nu säger jag inte att alla kompaktkameror är underbart bra och att systemkameror inte alls är bättre. För det är de. Det jag vill framföra är att jag tycker att det är en aning fel att säga att bilderna hänger på om man har en bra kamera eller inte. När jag tittar tillbaka på mina snart ett år gamla bilder, så kan jag knappt alls avgöra vilka som faktiskt är tagna med en systemkamera och vilka jag tog med min kompakta. 
 Sedan finns det självfallet dåliga kameror, molbilkameror är i allmänhet väldigt kassa och visst märker jag skillnad på min första kompakta och min sista kompakta (även om vi bortser ifrån att jag blivit bättre).
 Det finns relativt många som har en systemkamera och fotar på auto vilket jag tycker känns väldigt synd. Har man en systemkamera och så pass bra förutsättningar för att ta bra bilder ska man inte fota på auto. Kameran har ingen aning om hur du vill att din bild ska bli. Kameran är ett redskap, du som fotograf skapar din bild.

Ingen skulle någonsin säga "Oj, vilken fin teckning. Du måste haft en bra penna när du målade den!", eller? Nej, men det är faktiskt en ganska liknande situation.  
  
 En annan sak är det här med megapixlar. Ni får ursäkta men jag stör ihjäl mig på när affärer eller liknande bland de viktigaste punkterna väljer att nämna hur många megapixlar en kamera har. För tusan. Megapixlarna avgör bildens storlek, bilden blir inte bättre för att den är större.

Så, nu har jag gnällt färdigt. Kunskap ligger bakom, hur bra kameran är spelar faktiskt inte en avgörande roll.

Den 22 juni förra året skaffade vi systemkameran. Jag tänker nu visa en av mina första bilder som jag tog med den, en av mina sista kompaktkamerabilder (från ungefär samma tid) samt en bild tagen nyligen.

Kompaktkamera
(ni kan klicka på bilderna för att se i större format)


Systemkamera vid ungefär samma tid


Systemkamera i nutid


Egentligen skulle jag nog ha haft en bild från kompakten i nutid också bara för att visa, men jag tror att ni ser ändå. I ärlighetens namn, i mina ögon är min systemkamerabild som jag tog för ca ett år sedan nästan sämre än kompaktbilden som togs vid samma tid (eller till och med någon månad tidigare).

Kram.


Quercus robur

Hejsan
Ek lät så förbaskat tråkigt att ha som rubrik, så vi kör med det latinska namnet istället (svar nej jag kunde absolut inte detta i huvudet, kollat upp på nätet :P).
En bild säger mer än 1000 ord, vi låtsas att det gäller även i det här fallet.


Kram på er

I min handväska

Hejsan!
Jag konstaterade idag att jag hade mycket märkliga saker i min handväska. Jag får nog faktiskt medge att man är ganska nära gränsen för naturnörd när man går runt med en grafritande räknare i handväskan på sommarlovet. Över gränsen för naturnörd går man förmodligen ungefär när man förutom räknare även traskar omkring med en formelsamling på sommarlovet. Det kan jag faktiskt säga att jag inte gör ;)
 Sedan hittade jag även ettt paraply, vilket ju låter mycket logiskt att ha med sig i handväskan när det knappt finns ett moln på himlen.

Behöver jag säga att ingen av dessa saker längre är bosatta i min handväska? :P

Kram

Kalla det konstigt, det är konst

Hejsan!
Jag drabbades faktiskt av lite fotolust. Extrem abstrakt sådan. Om ni inte redan märkt det vid det här laget så gillar jag halvabstrakta bilder. Fast ritkigt såhär abstrakt och oskarpt över allt brukar det trots allt inte vara. Men nu är det såhär det är. Jag skapar konst och majoriteten av konst är faktiskt något man inte alls förstår hur det kan vara bra konst, i alla fall så känns det som så. Eh. Nåja. Här kommer bilderna iaf.


(citronglass smakar sjukt surt om man äter det i tron att det är vaniljglass...)

Kram


Saknad av fotolust

Hejsan.
Jag saknar fotolust. Utan fotolust blir bilderna inte bra. Så jag tänker inte visa något, även om jag tog en hel del igår. 
 Jag vill fota, egentligen vill jag fota. Problemet är att jag numera inte kan bli nöjd med icke-planerade bilder. Jag behöver tänka igenom komposition och liknande och bestämma ganska exakt hur jag vill att bilden ska bli. Det börjar bli som när jag ska måla. När jag ska kludda ihop något måste jag på något vänster ha en bild i huvudet där jag på ett ungefär bestämt hur jag vill att min bild ska bli. Annars slutar det bara med att jag sitter och kladdar och får inte fram något vettigt alls. Usch jag känner att ingen kommer förstå vad jag menar nu... Är jag den enda som inte kan bli nöjd med en bild om jag inte har en halvgenomtänkt komposition? 
... Det var enklare att fota förr, innan jag lärde mig massor om olika kompositioner som ger olika intryck, färglära och liknande. Fast bilderna kanske blir bättre också, men ja.
GE MIG FOTOLUST! Eller i alla fall en idé till en bild...

Kram

Frågesport

Hejsan!
Nu har jag roat mig med att göra en frågesport med kemifrågor.

Lycka till :)

Kram

Målnings projekt

Hejsan!
95% av det jag gör är ett par mil eller så ifrån att vara seriöst. Nu skulle jag dock vilja göra något seriöst, med akryl eller akvarell. Något sånt där riktigt projekt som inte blir klart efter 2 timmars jobb. Något man verkligen blir nöjd med. Frågan är vara vad jag ska måla...

Kram


Stor bländare

Hejsan!
Nu ska jag för ovanlighetens skull lägga in oredigerade bilder här. Eller ja, jag har skrivit mitt namn på dem, men jag har inte dragit i kontrast eller liknande. Eh ja... jag vet inte riktigt varför. Gör väl ett tappert försök att visa att jag kan vara duktig och låta bli att dra i roliga reglage för att ändra kontrast och annat skojigt. Sedan saknade jag väl också ork att redigera idag.
 Eh, nu kommer ni säkert att gilla mina bilder bättre för att jag inte redigerat dem, eller något. Skulle inte förvåna mig iaf :P
Som ni ser, här snackar vi stor bländare. Riktigt stor. Kort skärpedjup äger! :P


Kram

Eh ja.. mysko djur, igen.

Hejsan!
Det är helt normalt att man första dagen på sommarlovet söker efter info och frågesporter gällande sådant man lärt sig under läsåret va..? Jag bara undrar :P
 Förmiddagen ägnades iaf (förmiddagen förresten... är det verkligen förmiddag fram till 14?) åt att spela sällskapsspel med Marie. Samma som alltid. Med andra ord, samma som vi spelade och .  
 I övrigt har jag knappt gjort något vettigt alls idag. Läst lite, spelat lite sims 3 för första gången på evigheter. Nu ikväll har jag ägnat ca 20 minuter max åt att kludda ihop något totalmysko. Undra om man lär sig något alls på 20-minuters-kladd... Blir man ens bättre på att måla när man roar sig med sådant eller är det fullständigt bortkastat?
Här är resultatet iaf. Som sagt. Kladd.


Ser ut som en korsning mellan känguru, häst, drake, kanin och något annat... Eh ja, fråga mig inte varför jag visar det. :P

Kram

Sommarlov!

Hejsan!
Idag var det dags för skolavslutning. Eh, varför jag gör detta är ännu oklart, men såhär såg jag ut iaf. Som vanligt får ni inte se mitt ansikte :P Fokusera på skorna, för de är underbarast. Kjol är inte så förfärligt jättehemskt faktiskt, jag kanske skulle övergå till att ha det fler än 1 gång per år... kanske skulle öka till två eller tre.Kram

Sortering och städning

Hejsan!
Idag har jag städat. Eller i alla fall i 6 timmar. Jag har sorterat alla mina pennor. Insåg att jag väl hade ca 200 pennor som egentligen inte funkade utan bara låg och tog plats. Så jag satte igång att testa, sortera bort dem som inte funkade och lägga dem som funkade i korgar och sedan ner i byrålådan med korgarna. Därefter fortsatte jag att städa iordning allt konstnärsmarterial. Städa bort penslar som fäller, sorterade bort alla gamla torkade färger som jag ändå bara blir irriterad på varje gång. Ett sabla jobb det där. Man hittar enorma mängder saker iaf. Jag har hittat 13 (!) ritblock, 7 stompfer och en hel del som jag inte orkar rabbla upp. Hittade för övrigt också en väldigt stor mängd pennvässare, som jag annars känt en förfärlig saknad av innan. Det var visst inte någon som ätit upp dem, de hade bara gömt sig en aning.
 Efter ett tag känns det lite som att det aldrig kommer ta slut... Att det liksom int spelar någon roll hur många pennor man sorterar, de tar ändå aldrig slut. Men nu har jag iaf bara en enda korg kvar. 
 Förutom pennor så har jag suttit mig ner och gått igenom alla papper från skolan. Hade en stor hög med massor av papper som jag hela tiden tänkt "Men de här kanske jag behöver sen.." fast eftersom jag får sommarlov imorgon och endast två av kurserna (Kemi B och svenska B) kommer att fortsätta nästa termin, så kunde jag slänga rätt mycket. Dock sparade jag alla arbeten i en pärm, de kan vara kul att se på någon gång.
 
Fast nu börjar jag bli rätt ordentligt trött på att städa. Men resultatet blir ju bra iaf :)

Kram

Vädret hatar mig

Hejsan
Först tänkte jag säga tack för kommentarerna gällande min noshörning :) Fyra timmar timmars arbete kanske lönade sig då :P
 Regnet vräker ner och jag ska snart till skolan. Hurra, jag äääälskar regn, eller inte.
Min dag ser ut såhär:
Kemilab
Låång håltimme som ska spenderas med karaktärerna Statsrådet och adjunkt Persson (dvs jag tänker läsa) och förmodligen lär den ägnas åt lite kortspel eller liknande också, samt lunch.
Idrott då vi ska prata betyg (och egentligen spela brännboll men vädret verkar vara emot brännbollsspel, skönt).

Kram


Lärdom av noshörning

Hejsan
Man lär sig något nytt varje dag. Bara under tiden som denna teckning skapats har jag lärt mig:
1. Börja i översta vänstra hörnet, inte i nedersta högra.
2. Måla inte på papper som inte är avsett att måla på, det blir mysko.
3. Fixera inte på papper som inte är avsett att måla på, det blir fult.
4. Man bör kolla på hur djur ser ut innan man börjar måla.
5. Noshörningar har inte böjda horn.
6. Måla inte på blått papper.
7. Måla inte gräs.
Nåja, det var allt tror jag. Här kommer en noshörning som ifall jag följt de 5 övre punkterna kunnat bli mycket bättre än vad den blev. Ser förövrigt sjukt mycket bättre ut irl än på bilden. Ni får ursäkta den enorma texten.


Kram


Mer sepia

Hejsan!
Nu tycker ni säket att det är hemskt att göra färgbilder till sepia. Men jag gillar sepia just nu, tror att det går över. Lite som en förkyldning eller så, just nu nyser jag mest sepia och svartvita bilder ungefär. Även dessa bilder är tagna i Danmark.


Nu ska jag snart till skolan. Till frukost åt jag Närproducerad gurka med stort N (ja min frukost bestod inte bara av gurka utan inkluderade lite annat också). Den kom från uterummet sisådär 2 meter från min nuvarande placering, dvs framför datorn.

Kram

Svartvitt/sepia-period

Hejsan!
Jag konstaterade just att jag är inne i en period i mitt fotograferande som inte innehåller färg. Jag är rädd att ni får stå ut.


Kommer vara svartvita bilder och något i den här stilen ett tag framöver. Men det går kanske över, om jag inte fastnar totalt i det. Utan färg är det som gäller i mina ögon just nu.

Kram och godnatt på er.

Danmark och Bo Balderson

Hejsan!
Tänkte bara meddela att jag lever, eller något. Inte för att jag tror att någon skulle få för sig något annat av den enkla orsak att jag inte bloggat under en dag. Jösses, jag verkar smått bloggberoende. :P
Jag är i Danmark iaf och igår var det Danmarks nationaldag (och idag är det Sveriges, jag vet) så i princip alla affärer och dylikt var stängda.
 Gårdagen tillbringades först i Dragör (stavning?) där det fanns ett fort varifrån man kunde se öresundsbron i soldiset. Bilder kommer när jag kommer hem ikväll. Därefter åkte vi hem och jag låg ute och läste Statsrådet i tiden. Jag är klar med Statsrådet och döden och har nu tagit mig genom halva Statsrådet i tiden (det är inte så imponerande som det låter att jag tagit mig igenom halva, boken är bara någonstans mellan 250 - 300 sidor). Den verkar faktiskt också riktigt bra, dock tror jag att jag gillade Statsrådet och döden bättre. Alla böcker Bo Balderson skrivit är alltså deckare där någon/några blir mördade i varje bok, om det inte framgår. Riktigt trevlig sommarläsning, utspelar sig tydligen i princip alltid på sommaren i något litet idylliskt samhälle på landet. 
 Det bästa var ju när de gått hem till en av de misstänkta, Statsrådet (underbar karaktär det där, har 14 - 16 barn, 14 i första boken i den här boken har han visst 16, den är några böcker senare i serien, han älskar saft och är lite mer med honom som är ganska roligt, ni får läsa för att förstå tror jag) har dragit med sig adjunkt Persson (huvudpersonen, den som berättar i boken) upp i sovrummet för att snoka runt. Personen som bor i huset kommer upp i sovrummet vilket leder till att Statsrådet och Persson gömmer sig under sängen (Självfallet statsrådets idé, Persson undrar konstant varför han går med på allt). Han som bor i huset upptäcker dem dock och undrar vad de gör under hans säng. Statsrådets förklaring till detta är att Persson fått ont i ryggen och behövt lägga sig ner, Statsrådet sköt då in honom under sängen för att han skulle få lugn och ro men kröp sedan själv in under sängen för att hålla Persson sällskap.
 Nåja, nu tänker jag inte berätta mer om Bo Baldersons böcker, men helt klart rekommenderad läsning, även om ni nu inte skulle vara mycket för deckare. Riktigt sådana där pusseldeckare, åh de är jätteunderbara. Dock är de skrivna mellan 1968 och 1990 alla böckerna, så kanske inte jättenya precis. Risken finns att man behöver fråga efter dem på bibliotek eftersom de kanske förvaras bland de äldre böckerna.

Iaf, det kommer lite släktingar hit till min moster om ca 34 minuter, så kanske bäst att jag går nu.

Kram

Om ca ett år...

Hejsan!
Det känns konstigt. Idag tar treorna studenten här och jag har insett att om ett år är det min tur. Om ett år. Var tusan tog tiden vägen? Jag tycker att jag nyss började ettan och snart har jag gått ur tvåan och då gått 2/3 av min gymnasietid. Sen så måste jag börja komma på vad jag vill plugga vidare som och massa grejs, usch. Jag har ingen aning, alternativt biologi men jag vet verkligen inte. Hela poängen med att jag valde natur var ju att jag inte visste vad jag ville och nu måste jag snart veta vad jag vill.

Idag är jag ledig iaf, eftersom det är studenten och i eftermiddag bär det av söderut till rödvitt grannland, släktträff på söndagen.

Kram

Without color

Hejsan!
Vill poängtera att det här är första gången i den här bloggens historia som rubriken varken är på danska eller svenska. Ja okej ingen bryr sig, men ändå. "Without color" lät sjukt mycket snyggare än "utan färg" så det fick bli sådär.
Här kommer två bilder ifrån dagens fotograferande iaf. Ni skulle säkert bli rasande över det faktum att jag gjort bilden på flugan svartvit om ni sett orginalbilden eftersom den satt på ett ljusrosa kronblad :P Men ja, ni får överleva. Jag gillar svartvitt just nu.


Kram

Planer för dagen

Hejsan!
 Nu ska jag roa mig med att berätta om mina planer för dagen, för det förstår jag ju att ni känner ett enormt intresse för att läsa... eller något. Nåja, sak samma.
 Jag vaknade klockan halv tio (börjar man klockan två så får man faktiskt sova länge, är det sovmorgon är till för, det hörs ju på namnet :P) och ansåg att det kanske var dags att gå upp.
 Klockan två tänkte jag att jag skulle befinna mig i skolan, ska bli intressant att se hur många som kommer idag. Enda vi har (om man inte har debatt på engelskan) är nämligen ett studiepass och då ska vi se klart en sjukt tråkig film om Mozart. Gällande detta kan man ställa tre frågor:
1. Varför kolllar vi på en film på svenskan som inte ens har svensk text?
2. Varför lägger de filmen på ett studiepass där ingen vanligtvis är där?
3. Varför ens titta på en film från 1984 om Mozart i svenskan?
 Titta så fina frågeställningar jag kom med, nu kan ni få roa er med att skriva en avhandling på 4 sidor gällande detta. Ja okej ni slipper :P
Absolut enda som är roligt med filmen är Mozarts sätt att skratta på :P Ingen jag rekomenderar med andra ord... Eller, att skratta som Mozart gör i filmen kanske jag rekommenderar (om inte annat lär din omvärld ha fruktansvärt roligt), men filmen alltså.
 Sedan hade jag planerat att gå på fotografisk bild lektionen bara för att det är kul. Förmodligen är jag den enda som kommer, kan inte tänka mig att någon av de andra går på lektionen när den är frivillig och äger rum mellan 15.00 - 16.10. :P

Sedan ska jag lägga mig i hammocken och läsa Statsrådet och döden, jag börjar faktiskt fatta mer och mer tycke för den där boken. I början tyckte jag att den verkade lite mer seg men nu gillar jag den. Den kan rekommenderas bra mycket mer än filmen i svenskan kan väl sägas. Bo Balderson har skrivit den förövrigt (inte personens riktiga namn men det står att Bo Balderson skrivit). 
 Det är lite småkomiskt, för mamma har tre exemplar av den här boken. Ett har hon lånat ut till mig och två till två av mina morbrödrar, så när hon nu kom på att hon ville läsa den själv får hon låna den på biblioteket. Hon har alltså egentligen tre exemplar och måste ändå låna den på biblioteket för att få läsa den, gud så lyckat det låter :P

Och just nu sitter jag och lyssnar på Ödet är ditt verk med Nordman.

Vi är här på jorden
i ett praktfullt sceneri
spelar våra roller och gör vår sorti
många är aktörer
som gör drama av komik
och resten är bara publik

Dom skämtar om vår ungdom
för av ålder blir man vis
men glömmer att en dumbom
gör allt i repris
Och skäms dom över något
ja, då kallar dom det plikt
när samvetet kräver sin bikt

(bara för att jag tyckte att ni kunde få läsa ett par rader ur låten, orkar inte länka till youtube eller så, vill ni lyssna får ni själva snoka reda på den :P)


Titta så långt och (o)intressant inlägg jag lyckades skriva ihop, är grymt imponerad om någon orkade läsa det :P

Kram

Nu nu nu!!

Hejsan!
Sorry för inaktivitet, ska bli bättre på att blogga nu. För nu nu nu nu nu nu är allt skolarbete för tvåan klart :D Dessutom är det bara 5 skoldagar kvar (om man räknar med skolavslutningen).

...muntliga prov bör dessutom avskaffas eller så. Man skulle kunnat väcka mig mitt i natten och ställt precis samma frågor så hade jag haft rätt, men inte tusan kunde jag svara när jag satt i ett rum med en lärare som ställde dem.

Kram