Info inför julkalender

Imorgon är det som många av er säkert vet dags för julkalender här på bloggen. Här kommer lite information som kan vara bra att veta inför denna:

Julkalendern är en deckargåta i 24 delar. En varje dag fram till julafton. Här och var finns lite ledtrådar gömda, dessa är mer eller mindre kluriga och det krävs mer eller mindre list för att få fram dem (ni kommer förstå senare vad jag menar med det sista).
 Jag vill inte ha några gissningar eller funderingar kring vem boven kan vara alls här i bloggen. Här vill jag bara ha kommentarer kring själva storyn, språket och dylikt. De flesta av er som läser här har möjlighet att få kontakt med mig på annat sätt än via bloggen. Har ni inte möjlighet till detta så skriv en kommentar så kan ni få min mailadress. Så ta gissningen någon annanstans än här alltså.
 För att undvika gissningar här så kommer jag tillfälligt att fixa så att alla kommentarer måste godkännas innan de visas här på bloggen.

Man har bara en gissning på sig och jag vill gärna ha någon typ av ledtrådsförklaring som leder dig till den gissningen du kommer med. Alltså räknas inte svar i stil med "Jag tror att det är den" utan jag vill att ni redogör för minst en sak som pekar på att det är personen ifråga. Det kan alltså vara en god idé att inte gissa första dagen. ^^

Priset är en teckning med valfritt motiv. (Jag gör så gott jag kan iaf :P) Samt äran. Dessutom blir man nämnd i epilogen där sen.

Några oklarheter? Fråga på! ^^


Halvt instöad

Tjo
Här sitter jag i ett främmande land och ser glad ut. Eller okej, det där var att ta i. Jag sitter i ett välbekant land vid namn Danmark och blänger lite surt på snön. Som dock inte blänger tillbaka utan ser tämligen uttryckslös ut. Vid närmare eftertanke är det enda den utstrålar en enorm kyla. Snö tenderar ju att vara rätt kall i och med att det annars inte är snö. Nu har denna snö som tagit med sig kylan som moraliskt snö bildat vissa problem. Den är nämligen i lite för stor mängd för sitt eget bästa. Det vill säga den måste plågas med en dum snöskyffel. Vilket inte ens det räcker eftersom snön som sagt är i för stora mängder.

Och nu tycker jag att ni kan hålla en tumme för att vi kan ta oss hem imorgon.

Kram


31 hårnålar

Hejsan
I onsdags hade skolan en "nobelfest" för natur och hotell restaurang. En frisörsallong i närheten sponsrade med 10 gratis hårfixningar som man lottade ut och jag var en av dem som vann. 
 Resultat av en och en halvtimmes jobb och 31 hårnålar.

En veckas lunchrast

Hejsan!
Vi gör enkätundersökningar på diverse grundskolor i vårt projektarbete. Vilket ledde till att jag idag skulle ringa en av rektorerna. Många signaler gick fram innan ett autosvar meddelande mig att:
"Han är på lunchrast i nuläget och är tillbaka den 2 december"

...Han behöver ju iaf inte äta fort i och med att han har en veckas lunchrast. ^^ Fast något segt när man försöker få tag på folk som visar sig ha lunchrast i en vecka. Inte för att det brukar inträffa så ofta, men ja.

Låtsas-julstämning

Hejsan
Snön värker ner utanför i odefinierbara mängder. Jag sitter här och undrar vad jag gör uppe såhär dags på dagen när jag först börjar om två timmar. Dock har jag varit uppe sen 5.30 imorse eller så, så det är faktiskt ännu värre. :P
 Jag fotade ljusstaken i någon förhoppning om att skapa lite julstämning ^^

Det enda sega med snö är att jag måste gå till skolan. Det är såå mycket trevligare att cykla. Dum dum.Smurvelbild i ett nötskal ^^

Kram


DET KOMMER EN BIL!

Tjosan
Idag har jag haft körlektion. Körläraren var rätt road över min reaktion varje gång det kom en bil körandes i och med att jag alltid sa "Det kommer en bil!". ^^ Till slut sa han "Haha, vilken underbar reaktion. Inte för att jag vill skrämma upp dig eller så nu, men du sitter i en bil". Nu var det ju iofs just det faktum att jag befann mig i en bil som fick mig att reagera varje gång en bil kom körandes :P
Sedan var det utvecklingssamtal som gällde, det gick väl bra tycker jag.
Kvällen har ägnats åt en teorilektion vid namn Fordon, så nu kan jag allt om eh... fordon. Eller något. Okej det handlade om typ motor och kylarvätska och bromsar och annat grejs. Det enda jag kunde något om var hur ett bilbatteri funkade och det var bara för att vi gjort en blyackumulator i kemin. :P

Kram

Ingenting

Hejsan
Jag ägnar mig åt att göra ingenting. Ingenting innebär att man inte gör någonting, därför kan det ju ifrågasättas om det verkligen är möjligt att göra ingenting. Ingenting är en sån syssla som faktiskt får även tämligen ointressanta och intetsägande sysslor att framstå som någorlunda givande. Dock kommer jag inte ens på någon sådan syssla att ägna mig åt. Så jag skriver ett fruktansvärt meningslöst blogginlägg istället som ingen egentligen bör ödsla tid på att läsa. Därför tänkte jag avsluta detta nu, mest för att inte stjäla mer tid från någon som kanske faktiskt har vettiga sysselsättningar att ägna sig åt än att göra ingenting. 


Elefant

Hejsan!
Ni som läste min blogg även förra året vet nog om att när det är kramsnö brukar jag ägna mig åt att bygga snögubbar. I mitt fall handlar det inte riktigt om att stapla tre snöklot ovanpå varandra dock.
Idag har jag byggt en elefant, dock är det töväder så han dör nog tyvärr inom en rätt snar framtid är jag rädd.
För alla er som nu överväger att bygga en elefant så kan jag säga att snabeln är ett rent helvete att göra...
(och ja, jag vet att öronen borde varit större, men de var också rätt jobbiga att göra)Kram

Det var snö.

Hejsan
Världen hade inte blivit vit, det var snö ute. (Om det var någon mer än jag som hoppades på det första alternativet). 
 Jag sitter här och skriver julkalender och lyssnar på lite julsånger, just nu är det Mössens julafton som för stunden fått ersätta nordman. Undra om damråttorna i högtalarna tycker bättre om julsånger än nordman?
Okej jag gillar julen, den är allmänt mysig, det går inte att komma ifrån. Nu är det iofs bara tjugonde november, men ändå.

Kram


Snö?

Hejsan.
Jag tittade just ut genom fönstret och insåg att världen bytt färg. Den hade blivit vit. Eller också har det snöat, det återstår att se imorgon. Jag hoppas mer på det första alternativet, mest för att det vore lite häftigt om hela världen övergått i en vit nyans. Dock tror jag mer på att det snöar, vilket ju inte är så illa det heller i och för sig. Om än inte lika coolt.

Kram och godnatt

Talet gick bra ^^

Tjohej
Jag måste säga att det där gick ju rätt bra. Talet alltså. Bedömningen efteråt var "Det där sätter jag helt klart mvg på" ^^ Så jag är nöjd :)
 I övrigt har jag haft kemilab idag, en sjukt enkel sådan med (för en gångs skull) riktigt resultat. Sedan har jag suttit med folk och diskuterat hur vi ska göra med KUF. Tanken är ju att det ska bli träff på onsdag.
Usch vilket meningslöst inlägg detta blev känner jag. Kanske bättre att jag ägnar mig åt teckningen till tidningen som har deadline måndag morgon.

Kram


Retorik - konsten att prata

Hejsan
Imorgon ska jag hålla tal i svenska c. Ett tacktal om hur enormt tacksam jag känner mig över att jag aldrig blivit uppäten av en rosa hårboll med gigantiska huggtänder. Av någon anlending känns det lite udda i och med att alla andra håller tacktal till sina syskon eller liknande. Men ja, jag har ju inga syskon att hålla tacktal till, så vi kör på rosa hårbollar med huggtänder istället. ^^
 I alla fall, det här med att prata inför folk. Sjuka mängder av mänskliga varelser hatar det. Många hatar det så till den milda grad att de skolkar från lektionen enbart för att slippa prata inför folk och väljer därmed självmant att få IG på uppgiften.
 Det allra svåraste med att hålla tal tycker jag är att få det att inte låta inlärt. I vanliga fall brukar jag inte överhuvudtaget skriva ner vad jag ska säga utan bara sätta upp lite stödord och sedan prata fritt utifrån dem. Utan att egentligen ha någon färdig plan sedan tidigare. Dock fungerar inte det denna gång då tanken är att vi ska öva oss på att använda de olika stilfigurerna. Som t ex antites och metafor och annat grejs. Detta medför att man är mer eller mindre tvingad till att skriva ner och planera stora delar av talet. Mycket större delar än vad jag är van vid.
 Det jag oroar mig för är att det ska låta som om jag kan hela mitt tal utantill. Jag är säkert konstig, men jag gillar bättre tal där personen behöver kolla på sina stödord titt som tätt eller stakar sig här och var, än ett tal där allt flyter på som en robot och låter lite som om personen rabblat allt tusentals gånger innan.
 Jag hoppas innerligt att jag inte övat "för mycket" på mitt tal. Jag kan det mer eller mindre utantill, vilket kanske i sig är bra. Men jag är sjukt orolig för att låta som om jag bara står där och rabblar en inlärd text.

Suck, hoppas det går bra.


Insekter

Samtliga vettiga insektsbilder.


Övriga djur

Under kategorin Bildligt hittar du numera olika inlägg med olika typer av bilder. Alla bilder som har med vatten att göra samlas i ett inlägg i miniatyrer.
Mycket nöje!
 

Eh va? Projektarbete

Hejsan!
Som många av er säkert redan vet älskar jag böcker med bra språk. Hela anledningen till att jag läser Douglas Adams och Terry Pratchett är deras språk.
Just nu sitter jag dock och kämpar med mitt projektarbete och i en av böckerna som jag använder som källa är meningarna något i stil med
"Påvisning av elementarkroppar i direktutstryk med hjälp av fourescensmärkta monoklonala antikroppar...." och sen fortsätter meningen. Men liksom... va?
 Antingen så är det jag som är korkad eller så är det boken som är dum. Jag röstar för det sistnämnda.

Negativ laddade partiklar

Hejsan!
Min första tanke när jag vaknade imorse var "MEN VARFÖR FUNGERAR INTE KLOCKAN!?". Efter en stund så insåg jag att läget var rätt lugnt i och med att jag är ledig idag.
Jag har dock insett hur otroligt beroende man är av negativt laddade partiklar som flödar i ledningar. Det jag försöker säga är alltså att det var strömavbrott. Jag var så pass beroende att det julkalenderavsnitt jag skrev på laptopen fick titeln "Strömförande strömmingar". Fast mer än så säger jag inte, ni får läsa det sen när julkalendern börjar.

Kram

Ovettigt

Hejsan
Idag har jag bara gjort ovettiga saker. Dumma mig. Kluddat lite. Oseriöst och utan att kolla på någon bild. Jag borde lära mig att måla munnar någon gång.Kram

Blåmes

Jag har fotat en blåmes med blixt. Ni får ursäkta mitt extremt inaktiva bloggande. All min skrivaglöd går åt till julkalendern.


Kram

Dagen eller så

Idag har jag:
- Funderat över varför jag varit på en webdesignlektion där jag faktiskt fått info från läraren om att jag inte behövde komma för att jag kunde det vi skulle gå igenom.
- Irriterat mig över att en pendel gick framför näsan på mig (varför går de alltid så att man precis inte hinner me dem?!)
- Haft sten-sax-påse turnering i väntan på nästa pendel
- Besökt kunskapsmässan
- Varit social med biologiboken både med och utan Marie.
- Skrivit halvt manus till ett tacktal om att jag aldrig blivit uppäten av en rosa hårboll

Och nu tänker jag:
- Lägga mig och läsa Svartkonster av Terry Pratchett och sedan sova. Och dissa alla tankar kring muskler, ben, senor, hjärtat och blodomloppet, andningen och allt annat som jag borde kunna allt om tills imorgon.

Godnatt!

Blogg om artikel

Hejsan
Jag höll nyss på att sätta teet i halsen av den här artikeln. 
 
"Glöm suddiga bilder.
Med en digital systemkamera fotar du som proffsen."

...Ursäkta?
 Det där måste vara det mest korkade påstående jag läst på länge. Glömma suddiga bilder och fota som proffs för att man skaffar en systemkamera? Jo men visst.
 Som jag skrivit i ett tidigare inlägg  så beror det till rätt liten del på kameran hur din bild blir. Utan det beror väldigt mycket på fotografen.
Dock, bör tilläggas.
Vill man lära sig och vara mer kreativ, så har man absolut bättre förutsättningar att göra detta med en systemkamera än med en kompakt. I och med att du har möjlighet att justera hit och dit själv.
Jag har många gånger funderat på hur mina bilder egentligen skulle bli med en kompakt som gav mig möjlighet till manuella inställningar. Visst, kompaktkameror kan inte uppnå lika trevligt litet skärpedjup som system kan, då deras digitala sensor är så otroligt mycket mindre.
Men det hänger mycket på fotografen, kunskap och träning. Övning ger färdighet.
Sammanfattningsvis: Bilder blir inte automatiskt bättre av att man byter kamera. Har man en systemkamera har man däremot möjlighet att justera mer själv, förutsatt att man vet hur det fungerar. Men det är i huvudsak fotografen som skapar bilden med sin kunskap och träning.
Så, har man en systemkamera och kunskap, så har man bättre förutsättningar att få bilderna så som man vill ha dem än med en kompaktkamera i och med att du kan justera mer själv.
Har man en systemkamera men ingen kunskap om hur den fungerar, så lär bilderna bli precis likadana (eller sämre) som med en kompaktkamera.Nåja. Jag var bara tvungen att gnälla av mig lite.

Kram


Min dag med mera

Hejsan
Idag har ettorna ändrat uppfattning om mig. Från okänd trea till extremt förvirrad trea. Jag tänker inte gå in på några exakta detaljer kring varför, ni skulle bara bli extremt förvirrade. ;)
 Jag ägnar mig just nu åt att plugga biologi B. Fick tillbaka biologi breddningsprovet idag, mvg. Så jag är nöjd ^^

Jag brukar inte göra såna här men eftersom jag har tråkigt så gör jag det ändå

Jag blev nominerad av Katrin.

I det här priset så ingår det att jag ska dela med mig av 7 saker som ni läsare förhoppningsvis inte vet om mig.

1. Jag är laktosintolerant och tycker att en av de segaste sakerna med det är att inte äta mjölkchoklad.

2. Jag är världens tidspesimist då och då (motsatsen till tidsoptimist, om det nu finns en sådan). Om jag ska vara någonstans är jag gärna där 10 minuter innan, eller mer.

3. Jag älskar te sedan ett par månader tillbaka när jag insåg hur fantastiskt underbart det är.

4. De mest underbara fotografier jag vet är sådana med vad jag kallar medveten oskärpa.

5. Jag har ett monster som äter upp mina hårnålar, sudd och övriga saker som försvinner. Eller så är det bara så att man lägger dem på något ställe som är så gräsligt genomtänkt att jag inte minns vad jag tänkte.

6. Jag brukar ägna ett flertal kvällar åt att skriva förfärligt givande historier om väteatomer som gått vilse eller annat halvt random.

7. Jag funderar fortfarande över varför jag gör denna lista egentligen, då den känns otroligt intetsägande. :P


Så, nu har jag varit duktig. Nu ska jag vara ännu mer duktig och ägna mig åt biologiboken igen. ^^

Hörs!

Nytt!

.Hejsan
Nu har jag ägnat mig åt att fixa till en ny design. En tämligen stilren sådan.

Bråk med HTML

Jag och html är ovänner. Om någon vänlig själ som är bra på HTML-koder tror att den kan medla fred så får personen ifråga gärna höra av sig. ^^

Kram


Repris

Vi kör det här inlägget i repris och lägger till det faktum att jag inte ännu ägnat någon dag åt biologi. Men ja. Det löser sig väl. På något vänster (eller höger).

kram

Julkalender?

Nej. Jag ska inte skriva ett långt analyserande inlägg gällande att julkalendrarna blivit sämre på senare år. Även om det känns en smula lockande, men det får bli senare i vinter ^^
Jag är ute efter er åsikt, mina kära läsare. För jag håller på med en deckargåta i 24 delar och tanken är att publicera här (Åtminstone om det går som jag vill att det ska gå :P), en del varje dag. Er uppgift blir att försöka lista ut vem boven är. Mer exakt info kommer senare. Men känns detta som något ni skulle tycka var kul?

Jag menar, är ni inte överhuvudtaget intresserade av att läsa något sådant är det ju en smula onödigt att skriva det ^^ Priset till den som först gissar rätt (man kommer dock först att kunna gissa med säkerhet i slutet av kalendern och man får bara ett försök att gissa kan väl sägas) är med största sannolikhet en teckning med valfritt motiv. Som ni kanske förstår kommer ni inte att få gissa här på bloggen. De flesta av er har ju kontakt med mig på något annat sätt också, och ni som inte har det får hojta till så kan ni få min mail.

Men ja, säg vad ni tycker nu.

Christopher Lee

Jag hade nyss en jättefin diskussion om Christopher Lee efter att jag visat en bild på honom.


"När du ser honom, vem tänker du på då?"
"Eh, ingen tror jag..."
"Men hallå? Han är Kato i mio min mio, Saruman i sagan om ringen och tandläkaren i kalle och chokladfabriken"
"Jaha, men är han med i mio min mio?"
"Jaaa"
"Men den är ju svensk. Han är väl en utländsk skådespelare?"
"Men herregud den är dubbad!"
"Är den?"
"Har du aldrig sett det? Jag har stört mig på att den är dubbad i hela mitt liv"
"Nej jag har bara tittat på texten"
"Den vi sett är inte textad..."
"Nehe..."

Okej, vem tänker ni på när ni ser Christopher Lee?