Tidsställt bråk

Hejsan
Tiden är dum. Jag hävdar att klockan borde vara 8.05. Klockan hävdar 7.05. Dum. Klockan är för lite för att vara uppe en söndag. Tiden hävdar att jag borde sova, jag hävdar att jag inte alls borde sova. Eller ja, vid den här tiden hävdar jag att jag borde sova, men  vid den tid jag tycker att det är så borde jag inte sova. Tiden är dum. 

Ja okej, ett gnälligt inlägg om vintertid.

Kram


Äppel päppel

Hej
Jag har fotat ett äpple. Nu är det höstlov som gäller ^^


kram

Håltimme

Hejsan
Här sitter jag då igen, med en liten söt minilaptop framför mig och har håltimme. Sitter och väntar på att Marie ska sluta sin lektion (om sisådär en halvtimme) så att vi kan gå och köpa något att äta. Ärtsoppa och smurvel är en dålig kombination. Min nästa lektion börjar halv två så det är ett tag kvar... Suck. 
 Solen lyser med sin frånvaro och molnen ser ut att vara redo att vräka ner regn över vår lilla planet inom en relativt snar framtid.
 Nej jag kanske skulle ägna mig lite åt projektarbetet, har ju ändå inget vettigt att göra.


Kram

Fruktansvärt ospeciellt

Hejsan!
Här sitter jag och övar på mitt muntliga framförande i svenska b som jag har imorgon (muntliga nationella).
 Min dag har varit relativt innehållslös. En kort sammanfattning skulle väl vara att jag har haft fysiklektion med föreläsning om Gravitationsfält. Därefter en biologilektion med föreläsning om hjärtat och blodomloppet. Sedan roade jag mig i ca en timme på trafikskolan (eller roade mig var väl kanske att ta i, såå kul var det inte att sitta och lyssna) och nu är jag hemma igen. Hungrig är jag också.

kram

Analys av högskoleprov

Hejsan
Igår var det mest bara konstateradet "Okej, jag har överlevt ett högskoleprov" (sedan har jag iofs hört att högskoleprov är en tämligen sällsynt dödsorsak, så jag betvivlar att ni tänkt något annat).
 Idag tänkte jag berätta lite om min personliga erfarenhet av att under en sammanlagd provtid på 250 minuter (inklusive utprövningsblocket som inte räknas med i provresultatet) ha umgåtts och varit tämligen social med ett högskoleprov.
 Lite allmän info om provet för er som inte har stenkoll. Högskoleprovet görs 2 gånger per år, en på våren och en på hösten. Det är 5 delar, en med svensk läsförståelse (LÄS), en med matematik och logik (NOG), en med diagram/tabeller/kartor (DKT), en med engelsk läsförståelse (ELF) och en med ord och begrepp (ORD). Man har 50 minuter på sig för alla delar utom de två sistnämnda som tillsammans tar 50 minuter (och görs vid samma tillfälle) orddelen är då 15 minuter och engelskan 35 minuter. Poängen med att göra högskoleprovet är att man har "två vägar" att komma in på universitet/högskola. Om betygen inte räcker till så kan man komma in på poängen man fått på högskoleprovet. Man kan göra det hur många gånger som helst och det är bara det bästa resultatet de senaste 5 åren som räknas när man söker in.
 Detta ägnade jag alltså min dag åt igår (mellan 8.30 - 16.15) otroligt underhållande sysselsättning på en lördag.

Nu tänkte jag i alla fall berätta lite om mina egna erfarenheter kring de olika delarna samt lite bra tips ifrån min sida. Det här var första gången jag gjorde provet, och anledningen till att jag gjorde det redan nu på hösten och inte till våren var att jag ville testa och se hur det var. Lära mig av mina misstag och prestera bättre nästa gång, när det för min del är mer "på riktigt".

Min första del var matematik och logik (ordningen varier från år till år). Det var den del det gick bäst på för mig, kanske för att jag är naturvetare. Även om jag visserligen hävdar att det egentligen inte spelar någon större roll om du bara läst matte A eller om du som jag läst t o m matte D.
Frågorna på delen är uppbyggda som så att det ställs först en fråga (nu tar vi ett exempel som jag skriver själv, det brukar vara lite klurigare än sådär)
"Hur gammal är Gustav om 20 år?"
Därefter får du 2 påståenden. 
1. "Hans nuvarande ålder delat med 2 är lika mycket som 3 * 3"
2. "När Gustav fyllt 50 är han äldre än vad han är om 20 år"
Sedan är det din uppgift att avgöra om tillräckligt med information för att kunna lösa uppgiften finns i:
A i (1) men ej i (2)
B i (2) men ej i (1)
C i (1) tillsammans med (2)
D i (1) och (2) var för sig
E ej genom de båda påståendena

Mitt tips är, ställ upp de båda exemplen och se vilket av dem som skulle kunna gå att lösa. Den första kan vi lösa eftersom 3 * 3 = 9, det är hälften av hans ålder så han måste vara 18, om 20 år är han 38. A går att lösa. Om vi däremot tittar på B, så är den enda infon vi får där att hans ålder + 20 < 50. Vilket gör att vi inte alls kan räkna ut hur gammal han är nu. A är alltså rätt svar. Man ser inte på rak arm oftast bara att "åh, det går att lösa men inte det!", utan ställ upp dem lite snabbt och se.

Nästa del var Engelsk läsförståelse och ord och begrepp.
Engelsk läsförståelse är så som man skulle kunna tänka sig att den är, en text och sedan en/ett par frågor på texten med 4 alternativ som svar.
 Då engelska inte är min starka sida har jag tyvärr inga bra tips på detta.
 Ord och begrepp går till så att du får ett ord och sedan 5 exempel på betydelse för ordet. 
Mitt tips om man vill prestera bra här är att för det första innan man går dit se till att läsa lite äldre svensk litteratur, de ord som finns där är inte precis sådana som du använder dagligen. Sen när du väl sitter vid provet och inser att "Men gud, det här kan jag inte alls" så sortera bort de ord du vet att det INTE kan vara och välj sedan mellan dem som känns troliga.
 Det stora problemet på den här delen är tiden. Du har 15 minuter på dig och det är 40 ord. Bara vetskapen av detta gör att man blir stressad, vilket i sin tur leder till att man slarvar till det. Jag förlorade bland annat en del tid på att jag råkade missa en rad på svarsblanketten och märkte vid nr 31 att "Ehm, ojdå, jag skriver svaret på fråga 31 vid nr 32..." så då var jag tvungen att sudda ut och föra in en hel del igen, vilket jag förlorade tid på. Så se till att du för in på rätt rad, så slipper du sådant.

Delen efter lunch var diagram, tabeller och kartor. Den är jag besviken över. Det kändes jättebra efteråt, men sen när jag satte mig här hemma och gick in på internet för att rätta mina svar insåg jag att jag måste ha gjort något helt galet. För det gick verkligen inte bra, trots att jag aldrig någonsin i mitt liv haft problem med sådant. Felet var att jag känt mig stressad och därför läst fel i frågan och därför läst av fel tabell, missat att det i den ena tabellen man skulle jämföra var kanske 100, 200, 300 osv, medans det i den andra var 200, 400, 600 osv samt läst av fel ställe i tabellen. Slarv. Sådant jag brukar kunna.
 Mitt tips är, var noga och se till att du förstått frågan. Skumläs inte frågorna, för det finns ett svarsalternativ som stämmer överens med det du vill svara om du läst av fel.

Därefter var det den sista delen, svensk läsförståelse.
 Mitt tips där är, läs första frågan och se till att du minns vad de frågar om. Skumläs därefter i texten tills du hittat det stycke där du skulle kunna hitta svaret på frågan. Läs det stycket tills du kommit fram till vad svaret skulle kunna vara. Gör likadant med nästa.
 Det mest optimala är förmodligen att läsa texten, läsa frågorna och hitta svaret på frågorna genom att gå tillbaka i texten. Men det kräver en läshastighet på ca 300 ord per minut. (Se om du kan läsa från början av detta blogginlägg ner till att jag börjar skriva om att första provdelen var matematik och logik på en minut, då har du läst 306 ord, lägg sedan till i tankarna att texterna på provet är dödstråkiga).

Nåja, jag är ganska nöjd trots allt för att ha gjort en testomgång. Jag har fått en erfarenhet av hur det är och vad jag ska tänka på, så att jag förmodligen kan prestera bättre till nästa gång.

Jag är imponerad om ni orkat ta er igenom allt detta. Har någon av er gjort ett högskoleprov?

Kram

Högskoleprov

Idag har jag gjort högskoleprov.
Och läst fel på typ varenda fråga i diagramdelen. Men jag är rätt nöjd ändå.

Förlåt för att jag inte bloggar så mycket, det är lite mycket i skolan.

Kram


Pluggande

Hejsan!
Jag är snart klar med min fysiklabrapport. Efter ett par evigheters jobb.

Saknar tid.

kram

Frost

Slänger in en bild bara


Kram

Överambitiös del av fysiklabrapport

Hejsan!
Jag sitter och skriver labrapport i fysik efter att ha ägnat förmiddagen och halva eftermiddagen åt att komma på anledningar att skjuta fram den. Som väntat tog de otroligt bra anledningarna slut efter ett tag och jag beslutade mig för att sätta mig med det.
 Av någon anledning känns det dock en smula överambitiöst att ägna 10 minuter åt skuggningen på bilden som visar utförandet...

Kram

Mössa!

Hejsan!
Idag har jag stickat en mössa.
Ja, du läste rätt, idag har jag stickat en mössa. Jag började i eftermiddags och blev klar för en halvtimme sedan ca. Måste medge att jag ändå är lite smått imponerad över att jag lyckades åstadkomma den där på en eftermiddag. Pixlat ansikte, ni får stå ut ^^


Kram

Alkohol, inte bara etanol

Hejsan
Jag har inte blivit uppäten av utomjordingar eller kidnappad av en grön kamel. Om någon nu fått för sig något sådant. Jag har bara haft ofantligt mycket hela veckan och helt enkelt saknat tid/ork att blogga.
 En sak som just slog mig. Man får i sig en hel del alkohol, även de som inte överhuvudtaget dricker någonting. Alkohol finns överallt.
-I många av dina hudkrämer har du alkoholen propantriol
-I allt sockerfritt godis (t ex sockerfria tuggummin, halstabletter, läkerol osv) finns sorbitol som sötningsmedel
-Xylitol är det som finns i sockerfria tuggummin som man har sett har viss effekt för att motverka karies
osv osv osv.
 Dock har dessa inte alls samma effekter på din kropp som alkoholen etanol som är det du dricker när du pratar om alkohol. Det här var bara en tanke som slog mig och som jag tyckte var lite småkul, i och med att folk säger att "Jag har aldrig fått i mig någon alkohol någonsin" ^^

Idag stod jag efter skolan och skulle fatta det "svåra" beslutet att sätta mig och skriva en förskräckligt underhållande fysiklabrapport eller gå en sväng med kameran som sällskap.
... Jag valde det sistnämnda.Kram

Invasion av diväteoxid

Hejsan!
Idag när jag vaknade var världen invaderad. Invaderad av små små små saker av diväteoxid. Världen var såpass invaderad att den var nästintill oigenkänlig. Faktum är att den var invaderad så till den milda grad att världen knappt ens syntes.
Det jag försöker meddela är att det var dimma imorse.


Kram

Skogstur

Hejsan!
Lite danska släktingar är här på besök, så idag blev det en sväng i skogen för att plocka krogarna fulla med svamp.
 Jag roade mig dock enbart med att fotografera. Fick en hel del fina porträtt av min kusins döttrar bland annat. ^^
Men eftersom jag inte lägger upp bilder på människor i bloggen av princip så slänger jag in en annan bild, också från skogsturen.


Kram

I skolan med minilaptop

Hejsan
Här sitter jag då. I skolan, med en stencil om människokroppens olika ben och en liten söt minilaptop (födelsedagspresent) framför mig. Dock kan jag väl sägas att jag hittills har ägnat mer tid åt minilaptopen än åt stencilen, men har man håltimme så har man. 
 Eller nja, vi har fått ledigt den här biologi breddningslektionen för att repetera själva. Dock var jag inte helt hundra på om det var närvarokoll eller inte så jag kom hit ändå. Men lektionen var inställd iaf, och jag känner att jag nog ägnar mig åt globala sjukdomar när jag kommer hem istället. 
 Efter min halvsega håltimme är det dags för en om möjligt ännu segare eget arbete tid i svenska. Om någon har lust att bara typ berätta en sabla massa för mig om Edger Allan Poe så är det fritt fram. ;) Suck för arbeten om författare under romantiken.
 Därefter är det en fysiklektion som står på tur. En sådan på en och en halv timme... Påtal om fysik så överlevde jag fysikprovet. Jag har iofs hört att fysikprov är en tämligen ovanlig dödsorsak så skulle blivit förvånad om ni fått för er något annat (i synnerhet med tanke på att jag bloggade igår eftermiddag.

Nåja, nu ska vi se om jag kan få klart den här stencilen om benen i människokroppen iaf.

Kram

Bland skogsrån och troll

Hejsan!
Jag tog en promenad i skogen idag med kameran som sällskap. Nej, jag tror varken på skogsrået eller troll, men det blev lite mer effektfull rubrik än bara "skogspromenad". ^^


Kram

Fysik var det ja...

Hej
Avskaffa fysikprov tack. Gärna innan imorgon klockan 9.30. Låt mig slippa fysikprovet. För det kommer gå kasst ändå, för jag fattar knappt något.
 Suck.

kram


Ytspänning

Hejsan!
Nej. Detta ska inte bli ett långt inlägg om ytspänning. Mestadels för att det förmodligen inte alls skulle vara värt att läsa. Men ja, ytspänning beror på att vätebindningar är grymt starka helt enkelt.
Och det kan göra bilder trevliga också.


kram


Dans vs orientering

Hejsan!
Idag är den där "underbara" dagen då ettorna och tvåorna irrar runt och går mer eller mindre vilse i diverse olika skogar med olika svårighetsgrad. Treorna har i alla år fått roa sig med att jobba med sina projektarbeten. I år har de dock som sagt kommit fram till att vi bör öva dans inför stundentbalen på alla friluftsdagar.
 Detta resulterade i att jag har ägnat två timmar åt att dansa wienervals, foxtrot och bugg.

Måste säga att dans nog faktiskt är bättre än orientering av flera orsaker:
- Det är mindre lerigt
- Det är inte lika kallt
- Man slipper sabba skor och byxor genom att fastna i någon sabla lerpöl
- Man har inte behov av någon dum karta som man ändå inte kan tyda
- Man slipper leta efter kontroller som inte går att hitta

Det enda negativa är väl att jag är ungefär lika kass på att dansa som att orientera (samt att chansen att hitta kantareller är mindre).

Nåja, nu slipper jag iaf dans fram till den 18 november.

Kram